Hlavní obsah

Kratochvílová oslavila po šedesátce třicítku a sbírá ocenění

Praha

Vrcholovou atletickou kariéru ukončila Jarmila Kratochvílová už před pětadvaceti lety, tak nabitý rok jako letos ale od té doby neměla. Sérii oslav a společenských ocenění uzavřela včera vyhlášením Sportovní legendou. Co všechno slavná běžkyně od svých lednových dvaašedesátých narozenin stihla?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jarmila Kratochvílová.

Článek

V červenci se v rodném Golčově Jeníkově a v Čáslavi, s níž spojila svou atletickou i trenérskou kariéru, konala velká sláva. Uplynulo třicet let od vytvoření světového rekordu na 800 metrů, který Kratochvílová zaběhla 26. července 1983 v Mnichově.

Čas 1:53,28 marně naháněly celé další generace běžkyň, až se stal nejstarším stále platným historickým maximem v atletických tabulkách. „Už v červnu jsme měly v čáslavském divadle vzpomínku s Táňou Kocembovou a Danou Zátopkovou. Pak proběhlo v Jeníkově setkání s atlety a známými. A ještě se konala vzpomínková akce u příležitosti třiceti let od mistrovství světa v Helsinkách," vypočítávala Kratochvílová.

Medaile Za zásluhy

Kariéra někdejší svěřenkyně Miroslava Kváče se dočkala uznání i na Pražském hradě. U příležitosti předávání vyznamenání 28. října si prezident Miloš Zeman pozval také Kratochvílovou a udělil jí medaili Za zásluhy.

Běžecká legenda vítala, že mezi oceněnými byli i sportovci. Vedle Kratochvílové byl vyznamenán i střelec Jan Kůrka, in memoriam dostali medaile motocyklista František Šťastný a házenkář Jiří Vícha. „Před samotným ceremoniálem proběhlo s panem prezidentem setkání, kde si s každým podal ruku a krátce pohovořil. Se mnou právě o tom, že už je to třicet let od světového rekordu na osmistovce," vzpomínala Kratochvílová, kterou na Hrad doprovodila sestra a synovec.

Křest knihy

Vzpomínky Kratochvílové byly přeneseny na papír v knize nazvané prostě Jarmila. „Ale o mně toho bylo napsáno a řečeno už tolik, že nevím, jestli jsem na sebe mohla prozradit něco navíc," vykládala s úsměvem na křtu 18. listopadu.

První publikace o ní vyšla už v roce 1985, autorem byl trenér Kváč. Jenže pasáž týkající se její neúčasti na olympiádě v Los Angeles vinou bojkotu komunistických zemí se v knize objevit nemohla. „Už je to historie, neříkám pořád dokola, jaká to pro mě byla strašná škoda, ale samozřejmě to v té nové knize nechybí," líčila.

Legenda

Její dlouholetá kamarádka a bývalá oštěpařka Dana Zátopková ji uvedla mezi legendy českého sportu. Sama Zátopková se podobného ocenění dočkala v roce 2003, tři roky po svém manželu Emilovi. Součástí ocenění je i odměna 50 000 korun.

Kratochvílová se mezi legendy zařadila svými úspěchy na dráze, když vybojovala dva tituly mistryně světa na 400 a 800 metrů a stříbro se štafetou na 4x400 m v Helsinkách. Na olympiádě v Moskvě 1980 vybojovala na čtvrtce stříbro, vedle světového rekordu na 800 m jí patří i druhý čas historie na poloviční trati. Kratochvílová ale sbírala úspěchy i jako trenérka, Ludmilu Formanovou dovedla k titulům mistryně světa na osmistovce venku i v hale.

Reklama