Hlavní obsah

Sprinter Powell si prý neověřoval, zda doplňky stravy vyhovují pravidlům

Kingston

Jamajský sprinter Asafa Powell si v loňském roce nijak neověřoval, zda doplňky výživy, které užívá, neobsahují zakázané látky. Před dopingovou kontrolou při červnovém národním šampionátu, která vykázala pozitivní výsledek, pak prý nenahlásil užívané produkty proto, že si nepamatoval jejich jména, jelikož pro něj byly nové. Všechny bral na doporučení výživového poradce a fyzioterapeuta Christophera Xuereba, s nímž začal spolupracovat v květnu, měsíc před propuknutím skandálu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Asafa Powell v závodu na 100 m při Zlaté tretře 2013 v Ostravě.

Článek

Powell to řekl před tříčlennou disciplinární komisí antidopingové agentury JADCO, která začala případ bývalého světového rekordmana v běhu na 100 metrů projednávat. Jednatřicetiletému Powellovi hrozí za nález stimulantu oxilofrinu dvouletý zákaz startů. Pozitivní test na stejnou látku tehdy měli ještě další čtyři atleti včetně členky stříbrné štafety z olympiády v Londýně Sherone Simpsonové.

Simpsonová vypovídala už minulý týden. Oba elitní sprinteři shodně uvedli, že nové doplňky začali užívat po příchodu kanadského trenéra Xuereba. Mezi produkty měl být i jeden s názvem Epiphany D1, který obsahoval zakázaný oxilofrin, jak se později ukázalo. Xuereb už dříve popřel, že by atletům poskytoval zakázané podpůrné prostředky, a řekl, že by sportovci měli za pozitivní testy sami nést zodpovědnost.

Powell také vypověděl, že se před užíváním nových produktů neporadil s hlavním trenérem Stephenem Francisem. "Obvykle to nedělám, protože jsme velký klub a trenér má na starosti spoustu atletů," řekl Powell.

Reklama

Související témata: