Hlavní obsah

Železného nadchla Špotáková po mateřské pauze. Je na tom jako v olympijské sezóně, říká kouč

Michal OsobaPrávo

Jeden z jeho hvězdných svěřenců mu dělá radost, druhý spíš vrásky. Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem a nyní trenér Jan Železný chystá svoji skupinu na novou sezónu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková a její trenér Jan Železný.

Článek

Barbora Špotáková se k tréninku vrátila po mateřské pauze, Vítězslav Veselý po problémech s kolenem. Jak si v přípravě vedou?

Teď jsme druhý týden v Nymburce, skupinu jsem zapřáhl hned po Novém roce, najeli jsme tam druhého ledna. Bára je na tom velice dobře. Trénuje hodně, zatížení snáší v klidu, když se to porovná s olympijskou sezónou, je na tom podobně. Víťa pořád netrénuje s absolutním nasazením. Postupně se to lepší, ale určitě bych byl radši, kdyby to mělo rychlejší tendenci.

Může už běhat?

Ne naplno. Nemůže třeba dva dny po sobě běhat nebo dělat odrazy, trénink se přizpůsobuje jeho stavu. Byl ještě na jednom rentgenu, do konce ledna se to musí vyřešit. On má touhu jet do Afriky dřív kvůli teplu, které mu pomáhá, akorát já v tu dobu budu na olympiádě v Soči. Snad to všechno dobře dopadne. Možností je i větší omezení startů, to se všechno uvidí.

Kdy byste tedy měli odletět na tradiční soustředění do Afriky?

Kromě Víti letenky máme, on může odletět kdykoliv podle stavu. Ostatní kluci letí 17. února a budou tam do 15. dubna. Já budu od 19. do 25. února na olympiádě, pak letím za nimi.

A Špotáková?

Bára do Afriky nepojede. Bylo by to pro ni složitější, navíc po návratu pojedeme ještě na Kanárské ostrovy. Počítáme, že by sezónu začala spíš později. Oštěp začíná v Diamantové lize v Dauhá 9. května. Pokud by chtěla startovat, určitě ji pozvou, ale zatím spíš směřujeme k tomu, že začne o něco později.

Je i u ní reálnou variantou, že bude absolvovat méně závodů?

Bude záležet na jejích pocitech, určitě bude chtít závodit na úrovni, na kterou byla zvyklá. Teď fakt vypadá v některých parametrech hodně dobře. Když jsme v zimě házeli, přijde mi, že je na tom dokonce líp než jiné roky. Ale to je i tím, že letos zatím žádná zima není, nedá se to srovnávat s tím, když bylo třeba minus patnáct.

Reklama

Související témata: