Hlavní obsah

Keňští sportovci hrozí kvůli daním změnou občanství. Doma jsme vykořisťováni, bouří se

Nairobi

Špičkoví keňští atleti vyhrožují změnou občanství, pokud v zemi projde návrh na další zdaňování příjmů sportovců. Národní důchodový úřad chce, aby sportovci platili stejné daně jako ostatní. Ti se ale brání tím, že je odvádějí už při závodech v zahraničí a ve své vlasti pak vydělané peníze investují.

Foto: Profimedia.cz

Keňanka Florence Kiplagatová probíhá vítězně cílem loňského ročníku maratónu v Berlíně.

Článek

"Pokud to bude takhle, odejdu do jiné země, kde moji práci ocení," prohlásila dvojnásobná vítězka Berlínského maratónu Florence Kiplagatová. "Tvrdě dřeme, abychom naší zemi zajistili v zahraničí pozitivní image, a nic za to nemáme. Teď může přijít čas na změnu občanství," dodala.

Vítěz Bostonského maratónu z roku 2012 Wesley Korir, jenž nyní působí v politice, před zavedením dalších daní varuje. "Katar platí zlatým medailistům 100 miliónů keňských šilinků (asi 23,5 miliónu korun), zatímco tato země se snaží najít způsob, jak sportovce oškubat," prohlásil.

Korir zdůraznil, že sportovcům zůstane z obřích prémií jen menší část. "Jejich zdanění a srážky vypadají asi takhle: 30 až 35 procent se odvádí v zemi původu, 15 procent dostane agent, deset procent manažer a úřady by teď chtěly ten zbytek zdanit dalšími 30 procenty. To je vykořisťování," prohlásil Korir.

Reklama

Související témata: