Hlavní obsah

Organizátoři velkých městských maratónů chtějí založit Grand Slam

PRAHA

Organizátoři pěti nejvýznamnějších maratónů na světě v Londýně, New Yorku, Bostonu, Chicagu a Berlíně uvažují o společném projektu a vytvoření takzvaného Grand Slamu. Případní vítězové všech podniků by mohli získat vysoké finanční odměny.

Článek

"Diskutovali jsme o tom, ale ještě zdaleka není nic dohodnuto," prohlásil ředitel Londýnského maratónu Dave Bedford. Pořadatelé se sešli minulý měsíc ve francouzském St. Etienne při mistrovství světa v krosu.

"Vidíme v tom příležitost tento sport zase posunout o další kus dál," uvedla šéfka maratónu v New Yorku Mary Wittenbergová, podle níž jsou organizátoři v neustálém kontaktu. Podle jejích slov by se mohli dohodnout do mistrovství světa v Helsinkách, kde by projekt představili.

Wittenbergová si vzala příklad z tenisu, golfu či americké automobilové série NASCAR. "Tam něco podobného již funguje," řekla. "U nás je to zatím skutečně ve fázi jednání. Chceme stvořit atletickou hvězdu, jakou je v golfu Tiger Woods."

Myšlenku přivítala slavná vytrvalkyně Ingrid Kristiansenová z Norska, která během kariéry vyhrála maratony v Londýně, New Yorku, Chicagu a Bostonu. "Nejlepší vytrvalci by se o to mohli pokusit," míní. Většina špičkových běžců však v jedné sezoně absolvuje maximálně dva až tři maratony.

Reklama