Hlavní obsah

Rekord po pěti hodinách ve vedru. Remízu navrhla Britka, já byla ráda, přiznala Svobodová

Michal OsobaPrávo

Jak skončila letní sezónu, tak začala halovou. Tyčkařka Jiřina Svobodová po zářijovém absolutním českém rekordu vylepšila o centimetr své národní maximum i v hale. V pátek v Drážďanech zdolala 471 cm po dlouhém rozeskakování s Britkou Bleasdaleovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkařka Jiřina Svobodová.

Článek

Troufala jste si hned při svém třetím letošním startu na rekordní výšky?

Já se cítila dobře, forma je, ale pořád se trochu hledám. I předtím ve Francii jsem měla rozcvičení perfektní, ale pak mi ztěžkly nohy jako bych byla někdo jiný. Až ten čtvrtý pokus na 461 byl nádherný skok, na dalších výškách také. Lehce, bez stresu…Pak na 476 nám už došly síly, byly jsme tam asi pět hodin ve strašném hicu. Seděly jsme jen v dresu a lilo z nás. Závod jsem si moc neužila, ale rozeskakování o vítězství ano. To byla jiná atmosféra, hecovaly jsme se a povzbuzovaly, já jí přála úspěch, abychom mohly postupovat dál.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Možná si teď budete přát rozeskakování v každém závodě…

Mně se to nikdy nestalo a teď dvakrát během týdne. Jsem ráda, bylo to úplně jako by něco přecvaklo a najednou jsem zase byla jako v tom rozcvičení… Bavili jsme se s trenérem, že se asi začneme rozcvičovat dřív, aby se tělo nedostalo do útlumu. Doufám, že za dva tři závody se do toho dostanu a bude to ještě lepší.

Souboj o prvenství s Bleasdaleovou nakonec skončil remízou. Kdo ji navrhl?

Ona přišla, že už je unavená a čekají ji další závody, tak jestli by mi nevadilo skončit. Já byla jen ráda. Skákání mě bavilo, ale už nebyla šťáva. A ve čtvrtek závodím ve Stockholmu, tak by byl nesmysl si všechnu energii vyplácat.

Velké věci se dějí v mužské tyči. Co říkáte na aktuální formu Francouze Lavillenieho, jenž atakuje Bubkův světový rekord? Ve Francii jste ho viděla na vlastní oči…

Tam to byl nádherný závod. Skočil 604 s velkou dírou, i těch 616 mohl zdolat. Trenér to natáčel, kdyby měl o kus blíž stojany, tak to skočí. Teď v Bydhošti, kde překonal 608, znova… Já nechápu, kde se to v něm bere. Zkoumali jsme, jak trénují, a oni skoro pořád skáčou, snad obden. Myslím, že ten svěťák letos padne.

Reklama