Hlavní obsah

Zlatá tretra uvidí výšku snů, dorazí Holm s Rybakovem

PRAHA

Duel výškařů vyšperkuje program atletického mítinku Zlatá tretra. V Ostravě se v červnu poměří švédský olympijský vítěz Stefan Holm, ruský rekordman Jaroslav Rybakov a vycházející česká hvězda Jaroslav Bába. Pořadatelé mítinku ze seriálu Super Grand Prix IAAF věří, že zvučná sestava přinejmenším pokoří maximum, které z roku 1999 drží výkonem 232 centimetrů Tomáš Janků.

Článek

To by pro žádného z trojice aktérů neměl být nepřekonatelný problém, přestože sezona pod otevřeným nebem bude 9. června teprve v začátcích. Holm s Rybakovem se už neúspěšně pokoušeli přeskočit laťku ve výšce 242 centimetrů a jejich osobní maxima jsou o dva centimetry nižší.

"Bude to ozdoba letošního ročníku, světová výška nic lepšího momentálně nenabízí," prohlásil na tiskové konferenci sportovní manažer mítinku Alfonz Juck. "Pro oba skokany to bude v sezoně druhý start venku. Premiéru absolvují o čtyři dny dříve a okamžitě se přesunou do Ostravy," doplnil Juck. Garde budou silné trojici dělat Svatoslav Ton a Tomáš Janků.

Osmadvacetiletý Švéd bude závodit v Ostravě podruhé v životě. Před čtyřmi lety tady skočil podprůměrných 220 centimetrů. "Pamatuji si na to. Bylo to v dešti, nic moc," prohlásil ve zprostředkovaném telefonickém rozhovoru.

Holm chce přes 230 cm

Aktuální renomé ostravského podniku ho však zavazuje k lepšímu výsledku. Na úvod sezóny by se Holm rád přenesl přes 230 centimetrů. "To by mě uspokojilo. Vím, že tretra je teď jedním z největších mítinků a chci přispět k jeho vysoké kvalitě," dodal Holm, který závěr přípravy stráví na dvoutýdenním soustředění ve Španělsku. Švédským fanouškům se představí 5. června na menším mítinku ve městě Kil.

Slavné postavy neuvidí ostravské publikum jen ve výškařském sektoru. Ostře sledovaný start Jana Železného v oštěpu okoření americký rekordman Breaux Greer, který vede letošní světové tabulky hodem 87,65 metru. Dojde tak na reprízu loňského souboje ze Zlaté tretry.

"Konečně se nám do Ostravy podaří přivést Michaela Johnsona. Už jen sice v roli trenéra amerického čtvrtkaře Warinera, ale i tak si myslíme, že to pro diváky bude zajímavé," řekl ředitel mítinku Tomáš Petera.

Posunu brání stav Městského stadionu ve Vítkovicích

Šéf Zlaté tretry řeší vedle organizačních záležitostí i její budoucnost. Zařazení do nejvyšší kategorie mítinků IAAF brání i po nákladné rekonstrukci stále ještě nevyhovující stav Městského stadionu ve Vítkovicích. "Týká se to především betonových a nezastřešených ochozů na protilehlé straně tribuny. V hodnotícím reportu komise IAAF doslova stojí, že v západní Evropě by na takový stadion nepustili lidi," upozornil Petera.

Vyjádřil přitom obavy, že pokud nebude přestavba kompletně dotažena, mítink v současném balení nemusí mít už dlouhou životnost. "Ani kdybychom se rozkrájeli, pak nemáme šanci na zařazení do nejvyšší kategorie. A to byl náš hlavní cíl," uvedl Petera s tím, že o dalších etapách rekonstrukce bude s představiteli ostravské radnice dál vyjednávat.

Zájem o Zlatou tretru podle pořadatelů letos znovu stoupl. Patrný je nárůst žadatelů o vstupenky i akreditace z řad žurnalistů. "Přímo nás budou přenášet čtyři televizní společnosti, do 120 států půjde tretra v záznamu či zpožděném přenosu," podotkl Petera.

Reklama