Hlavní obsah

Rozmrzelého rekordmana Uchova naštvání přešlo

Praha

Do telefonu šeptal, o hlasivky téměř přišel. „Člověk lítá z kanclu na plac, pořád něco hlásí do vysílačky,“ tiše líčil bývalý výškař Tomáš Janků, ředitel organizačního výboru úterního mítinku Praha Indoor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský výškař Ivan Uchov během svého rekordního skoku na mítinku Praha Indoor 2014 v pražské O2 Areně.

Článek

Důvodů zvyšovat hlas přitom moc neměl. „K žádným velkým zádrhelům nedošlo, i od Evropské atletické asociace jsme byli chváleni. Samozřejmě je třeba spoustu drobností doladit, ale nic zásadního,“ těší Janků po testu směrem k halovému ME v roce 2015.

Od diváků se ozývaly výtky k horší viditelnosti na dráhu vzhledem ke konstrukci O2 areny, čehož si jsou organizátoři vědomi. „Technické disciplíny vidět jsou, běžci na ovále v některých místech hůř, ale snažíme se to vykompenzovat multimediální kostkou, přibudou i další obrazovky a ukazatele, aby nikdo o nic podstatného nepřišel,“ slibuje Janků.

Chtěl víc místa na rozběh

Jako bývalý vicemistr Evropy si nejvíc užil výškařské vrcholy mítinku, především vyrovnaný evropský rekord 242 cm Ivana Uchova. „Ten jsem naživo bohužel neviděl, řešil jsem provozní záležitosti, ale pokusy o světový rekord jsem si ujít nenechal,“ popisoval.

Jenže Uchov byl po soutěži rozezlen, odmítal rozhovory a jeho trenér Sergej Kljugin tlumočil jeho stesk, že si nemohl prodloužit rozběh, byť mu organizátoři vyšli vstříc třeba s posunem časomíry.

„V hale není tolik místa jako na stadiónech, ale pro něj bylo omezení minimální. Spíš to měl podle mě jako berličku, protože už chtěl rekord skočit. Ale já s ním pak mluvil v hotelu, i trenér děkoval za podmínky, jaké měli a odlítali spokojení,“ dodal Janků.

Reklama

Související témata: