Hlavní obsah

Atletická zima plná rekordů vrcholí v Polsku

Sopoty

Světové rekordy jsou kořením atletiky a fanoušci si mnoho radosti z přepisování historických tabulek vloni neužili. Na stadiónu nepadl žádný, zářijový Berlínský maratón v podání Keňana Wilsona Kiprotiche přinesl alespoň jednu změnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský výškař Ivan Uchov během svého rekordního skoku v rámci halového mítinku Praha Indoor 2014.

Článek

Jenže letošní rok je balzámem na duši atletických fajnšmekrů. Byť halová sezóna trvá sotva dva a půl měsíce, padly už tři světové rekordy, a to vrchol v podobě mistrovství světa teprve přichází! Ode dneška do neděle v Sopotech na severu Polska.

„Jako ten úchyla, který neustále kouká do světových tabulek a kde se co šustne, jsem nadšený. Halová sezóna je úžasná, bude to moc hezký šampionát,“ nemůže se dočkat trojnásobný mistr světa v desetiboji a nyní reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák.

O jednu hvězdu šampionát v Sopotech přišel, když Francouz Renaud Lavillenie v euforii po uzmutí Bubkova tyčkařského světového rekordu výkonem 616 cm v Doněcku pokračoval dál a zranil se.

Přesto můžou být Sopoty místem dalších rekordních výkonů. Kdo se o ně pokusí?

IVAN UCHOV. Tyčkařská legenda Sergej Bubka už o svůj rekord přišla, třese se i výkon výškaře Javiera Sotomayora. V úterý oslavilo 25 let Kubáncovo halové maximum 243 cm, spadeno na jeho výkon má ale sedmadvacetiletý Uchov.

Už třikrát letos skočil 240 cm a výše, v Praze minulý týden hladce srovnal evropský rekord 242 cm. „To byl neskutečně trefený pokus. Jemu se daří na palubových površích, je spíš silovější, než že by se děsně lámal kolem laťky,“ hodnotí Dvořák.

V O2areně ještě Uchov Sotomayora nepřekonal. „Netuším, jestli na něj pak padlo, že má na stojanech světový rekord, nebo si to chtěl nechat do Sopot, ale po dvou týdnech se tělo může chovat úplně jinak. Každopádně je adeptem, aby Sotomayora smetl,“ věří šéftrenér. Samotný Kubánec jako největšího adepta na své překonání ale označuje Ukrajince Bohdana Bondarenka, jenž halovou sezónu vynechává.

ASHTON EATON. Americký vícebojař už může překonávat jen sám sebe, patří mu rekord v hale i venku. „Udělal si letos osobák v kouli, tyči, na šedesátce byl těsně za ním, překážky běžel dobře. Zase to bude one man show,“ odhaduje Dvořák vývoj ve „své“ disciplíně.

Aktuální halové maximum vytvořil Eaton před dvěma lety v Istanbulu součtem 6645 bodů. „Nesmí chybovat, stejně jako tehdy, protože to se v sedmiboji trestá. Ale jako správný Američan má dostatek sebevědomí a to je u nich základ úspěchu,“ říká Dvořák.

GENZEBE DIBABAOVÁ. „To je strašidelný, co letos předvádí,“ obdivně komentuje Dvořák počínání třiadvacetileté Etiopanky. Sestra trojnásobné olympijské vítězky Tiruneš letos zlepšila světový rekord na patnáctistovce o tři sekundy a na třech kilometrech o plných sedm! K tomu přidala historické maximum na trati dvě míle, vše během patnácti dnů.

V Sopotech si vybrala trojku, a i když na delších tratích při šampionátech rekordy obvykle nepadají, při formě Dibabaové není nic vyloučeno. „Její výkony jsou na ženu šílené, je obdivuhodné, s jakým odhodláním do toho jde,“ oceňuje Dvořák a je zvědavý, jestli si formu udrží i v letní sezóně. „Závodnic, které vylétly, tu bylo více. I když ona není žádný no name, který by se najednou vylétl, má široký záběr,“ dodává.

Reklama

Související témata: