Hlavní obsah

Konečně přišla medaile, ulevilo se Kudličkovi. Teď vyhlíží český rekord, pak snad i šest metrů

Michal Osoba (Sopoty)Právo

I ve svých pětadvaceti letech už má na kontě slušnou sbírku finálových umístění. Vytoužená velká medaile ale ve sbírce tyčkaře Jana Kudličky stále chyběla. Když se mu však v sopotské Ergo areně šance naskytla, hned po ní skočil! Osobním rekordem 580 cm získal bronz z halového mistrovství světa.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Český tyčkař Jan Kudlička překonává laťku ve výšce 580 cm.

Článek
Fotogalerie

Hodně se vám ulevilo?

Udělal jsem dobře, že jsem vynechal těch 555, kde se kluci dost trápili. Jak ale přišla delší pauza, byla to trochu loterie. Třetí pokus na 575 naštěstí vyšel a pak už to bylo buď, anebo. Páté místo by bylo také pěkné, ale těch už mám dost. Konečně přišla medaile! Výkon mám stejný jako mistr světa, ale zaplaťpánbůh za medaili, beru těch 580.

Připouštěl jste si, že šance na medaili je tu při absenci některých hvězd o něco větší?

Já myslel, že medaile bude jednodušší. Venku v Moskvě se brala za 582, tady jen o dva centimetry méně. I když to vypadalo, že je tu konkurence slabší, skákalo se vysoko. Já jsem hlavně rád, že tam bylo těch 580, a věřím, že to ještě půjde nahoru.

Třeba až někam k šesti metrům?

Já si dal v první řadě za cíl český rekord, snad už bych si ho zasloužil. A pak už je těžké si dát další metu, 590 je sice hezkých, ale šest metrů vypadá líp. Myslím, že v technice jsou takové rezervy, že tam těch dvacet centimetrů je.

Český rekord jste mu sice zatím ještě nevzal, ale aspoň si kamaráda Adama Ptáčka můžete dobírat, že už máte také medaili z halového mistrovství světa…

Já si ho budu dobírat, že jsem to měl těžší než on, který měl medaili za 570. Ale samozřejmě medaile je medaile, nikdo se neptá, za kolik byla. Adam je krůček přede mnou, brousím si na něj zuby. A na velkých šampionátech snad nemůžu dopadnout blbě, když budu skákat 580 a víc.

Jakou oslavu si v Sopotech dopřejete?

Já ani nemám tušení, kolik je hodin. Neměl jsem těch skoků málo, ale tohle nejde neoslavit. Jsme na pokoji s Kubou Holušou, který tu také běžel rychle. V neděli ještě skáčou holky, tak možná necháme oslavu, až to tu skončí.

Reklama

Související témata: