Hlavní obsah

Tropická nemoc udeřila. Favorita Pražského půlmaratónu zastavil tyfus

Aktualizováno

Do startovní listiny sobotního Pražského půlmaratónu opět promluvila tropická nemoc. Před dvěma lety měl do metropole namířeno Keňan Leonard Komon, ale na poslední chvíli mu plánovaný útok na světový rekord zhatila lehčí forma malárie. Více než důstojně ho tehdy zastoupil Etiopan Atsedu Tsegay, časem 58:47 se dostal na čtvrté místo historických tabulek a nikdo tak rychle od té doby neběžel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražské ulice se znovu zaplní běžci

Článek

Letos se měl do Prahy vrátit, jenže koordinátorka elitních atletů Jana Moberly včera obdržela e-mail s nedobrou zprávou. „Měl ve čtvrtek ráno nastoupit do letadla, ale musel dostat asi šest injekcí kvůli podezření na břišní tyfus," litovala Moberly. „I tak je startovní pole velice kvalitní, zůstává v plánu čas pod hodinu, co nejblíže 59 minutám," říká.

Kdo by se o něj mohl postarat? Třeba Keňan Philemon Limo, jenž v Praze běžel před třemi lety 59:30, favoritkou ženského závodu je jeho krajanka Joyce Chepkiruiová. „Chtěla bych běžet pod 66 minut," plánuje odvážně. „Tak to budu mít vodiče," směje se Jan Kreisinger, jenž by měl s Jiřím Homoláčem bojovat o první místo mezi Čechy.

Zajímavý bude souboj chodecké rekordmanky Anežky Drahotové a debutující Lucie Sekanové se zkušenými Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou. Závod s 12 500 běžci startuje v sobotu v poledne.

Pro každou kategorii je na odměnách vyčleněno 9000 eur (asi 250 000 korun). Vítěz bere 4000 eur (více než 100 000 korun). Traťový rekord bude oceněn bonusem 5000 eur, za světový rekord by se vyplácelo 60 000 eur (více než 1,6 miliónu korun). Bonusy jsou vypsány i za kvalitní časy.

Reklama

Související témata: