Hlavní obsah

Afričané žijí a trénují v Praze. Šéf projektu věří, že se k nim přidá i nový Zátopek

Praha

Praha je pro spoustu elitních afrických vytrvalců tradiční zastávkou, ať už přiletí na půlmaratón, maratón či desetikilometrovou Grand Prix. Jenže teď se organizátorům závodů povedlo přilákat špičkové běžce do české metropole na delší dobu. Díky vytvoření týmu Run Czech Racing mají v Praze základnu, žijí zde i trénují.

Foto: RunCzech

Keňští členové Run Czech Racing týmu Nicholas Bor (vpravo) a Benson Motto.

Článek
Fotogalerie

Aktuálně dvanáctka afrických vytrvalců, z nichž čtyři se představí při sobotním půlmaratónu, je v týmu, který funguje podobně jako cyklistická stáj. „Máme běžce schopné zvládnout půlmaratón kolem hodiny a v maratónu se přiblížit času 2:05. Naším cílem je mít tam za dva roky i vytrvalce z Evropy,“ říká Carlo Capalbo, šéf seriálu závodů Run Czech.

Inspirace i propagace

Běžci žijí v Praze čtyři až pět měsíců v roce, zázemí mají v PIM Running Clubu na Letné. „Při tréninku se tak potkávají i s obyčejnými lidmi, pro které můžou být inspirací,“ říká italský rodák, jenž v Česku vybudoval seriál prestižních závodů.

V Praze často žijí i manažeři běžců, kteří jim pak domlouvají starty po světě. „A to je další plus, že všude běží pod hlavičkou Run Czech Racing, což je taky dobrá propagace,“ tvrdí Capalbo.

Afričtí běžci jsou vybíráni rozvojovým programem firmy vyrábějící sportovní oblečení. Co je do Prahy zláká? „Můžeme jim nabídnout, že se stanou členy naší rodiny, snažíme se o ně co nejlépe starat,“ říká Capalbo, jenž už dal v minulosti dohromady tým domácích běžeckých nadějí Czech Marathon Hopes, mezi nimiž je třeba i Anežka Drahotová.

Z nich by mohli dorůst čeští členové projektu. „To je můj cíl, aby se brzy našel i nějaký domácí elitní vytrvalec. Třeba se do konce mého života objeví ještě nějaký Zátopek,“ usmívá se.

Reklama