Hlavní obsah

Anežka je jako divočák, přírodní úkaz, říká trenér všestranné atletky

Letos absolvovala jednu chodeckou dvacítku a výrazně na ní vylepšila český rekord. V sobotu se Anežka Drahotová postavila na start Pražského půlmaratónu a z domácích vytrvalkyň byla suverénně nejlepší, její čas 1:14,25 stačil na 11. místo a je zároveň českým juniorským maximem.

Foto: RunCzech

Anežka Drahotová v cíli Pražského půlmaratónu.

Článek

V osmnácti letech pokračuje vytrvalostní univerzálka ve strmém vzestupu. „Anežka je přírodní úkaz, kdyby ji trénoval kdokoliv, bude vynikající," smeká před svojí svěřenkyní kouč Ivo Piták. „Ona je divočák, potřebuje, aby se pořád něco dělo. Nestačí jí být nejlepší doma. Hlavně, že ji tréninky i závody baví, jsou pro ni zábava, a ne stres," cení si Piták.

Sedmá chodkyně z loňského MS v Moskvě využila služeb tréninkového partnera a novopackého starosty Rudolfa Cogana, který jí při půlmaratónu dělal vodiče. „Tempo mi přišlo pomalé, ale kdyby tam nebyl, běžela bych rychleji a pak by síly chyběly," uvědomovala si.

Ke dvacet let starému českému rekordu Aleny Peterkové chybí Drahotové ještě více než tři minuty. „To je opravdu daleko. Ale tenhle můj výkon je odrazový můstek a věřím, že se třeba jednou i k takovému času dostanu," doufá Drahotová, která drží český juniorský rekord kromě chůze a půlmaratónu i na tři kilometry překážek.

Specializace? Zatím ne

Její vytrvalecký program je nabitý i v dalších týdnech. O víkendu ji čeká chodecké mistrovství republiky v Poděbradech, pak absolvuje cyklistické závody a poletí na Světový pohár v chůzi do Číny.

Ze své všestrannosti zatím ubírat nehodlá. „Jsem si vědoma, že čas rozhodnutí se blíží, ale zatím se zlepšuju ve všem,“ ví. „Jestli to takhle bude pokračovat i příští rok, zatím bych si nechala všechny tři disciplíny. Trénink je zajímavý, já se na každý závod těším. Jestli si pro příští rok zvolím nějakou prioritu, ještě nechávám otevřené,“ dodává Drahotová, již by k užší specializaci mohla přimět vidina úspěchu na olympiádě v Rio de Janeiru.

Měla by se nebývale všestranná Anežka Drahotová (běžkyně, chodkyně, cyklistka...) raději zaměřit jen na jednu disciplínu?
Ano
31,5 %
Ne
68,5 %
Celkem hlasovalo 3399 čtenářů.

Reklama

Související témata: