Hlavní obsah

Vytrvalečtí titáni dobývají silnice. Bekele s Farahem míří za úspěchy i rekordy

Na dráze už svou výjimečnost prokázali mnohokrát. Ale to jim nestačí. Dvě vytrvalecká esa se rozhodla otestovat svoje schopnosti i na královské distanci při jarních maratónech.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele jako první protíná cílovou pásku maratónu v Paříži.

Článek

V neděli v Paříži debutoval trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman na 5000 i 10 000 metrů Kenenisa Bekele, o týden později čeká v Londýně ostře sledovaná premiéra úřadujícího mistra světa i olympijského vítěze na obou nejdelších distancích běhaných na dráze Mo Faraha.

Jednatřicetiletý Etiopan Bekele v Paříži zaběhl nový traťový rekord 2:05:03. Jen pět mužů v historii zvládlo svůj debut rychleji, nikdo z nich nebyl starší třiceti let. „Od 25. kilometru jsem běžel sám, což nebylo snadné, navíc jsem cítil křeče v noze,“ přiznával.

Jeho dlouhodobým cílem je přidat do své sbírky rekordů i ten na maratónské trati, který má nyní hodnotu 2:03:23. „Ale na něj potřebuju delší přípravu, na Paříž jsem se chystal tři měsíce a to je málo,“ řekl deníku L´Equipe Bekele. Další maratón by si chtěl zaběhnout na podzim. „Mým dalším cílem je pak olympiáda v Riu,“ vyhlásil.

Debut v Závodě století

Brit Farah absolvuje svůj křest ohněm při podniku označovaném organizátory jako Závod století. Proti hrdinovi olympiády v Londýně se postaví světový rekordman Wilson Kipsang, držitel traťového rekordu Emmanuel Mutai, obhájce vítězství Tsegaye Kebede či úřadující olympijský vítěz a mistr světa Stephen Kiprotich.

Farah při svém posledním startu na půlmaratónu v New Yorku za cílem zkolaboval, ale pak už somálský rodák absolvoval přípravu v keňském Itenu bez potíží. „Když jste jednou šampiónem, chcete ten pocit zažívat znovu. Ale mým prvotním cílem bude britský rekord,“ cílí Farah zatím na 29 let starý výkon Stevea Jonese 2:07:13.

Reklama