Hlavní obsah

Šebrleho na náměstí vystrašil déšť

KUTNÁ HORA

Desítky školáků netrpělivě čekají před chrámem Svaté Barbory v Kutné Hoře. "Už jde," ozve se z davu. Přichází olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, největší hvězda druhého ročníku tyčkařského mítinku Kutnohorská laťka.

Foto: ČTK/Tibor Alföldi

Roman Šebrle

Článek

K rozcvičování dorazil spolu se svým tréninkovým partnerem Maďarem Atillou Zsivócskim úplně poslední. Na historickém náměstí s výhledem nad údolím v Kutné Hoře už se protahovaly finalistky z aténské olympiády Baďurová a Hamáčková i úřadující halový vicemistr světa Ptáček, hlavním lákadlem v deštivém počasí byl ale právě Šebrle.

Dorazil až několik minut před plánovaným začátkem mítinku, kdy už se někteří začínali bát, že se jej nedočkají. "On má asi nějakou fóbii z deště," usmíval se tyčkařský trenér Boleslav Patera. "Radši jsem se schovával a čekal, jestli přestane pršet," vysvětloval po závodě třicetiletý Šebrle.

Počasí organizátorům letos opravdu nevyšlo. Po celý den nejen v Kutné Hoře pršelo, déšť ustal až půl hodiny před plánovaným začátkem mítinku, jehož organizátorem je bývalý československý rekordman v tyčce Zdeněk Lubenský. Místo šestnácté hodiny přišel první pokus mítinku až o půl šesté, diváci však vydrželi. Podívat se přišla i běžecká legenda Jarmila Kratochvílová, která to z Čáslavi měla kousek.

Šebrle, jenž se minulý týden vrátil z tréninkového kempu ve Spojených státech amerických, si příliš klidu neužil ani při rozcvičování. "Romane, podepiš se nám," volaly na něj děti. Desetibojař nejprve odmítal s tím, že se potřebuje rozhýbat, ale pak k několika autogramům svolil. Závod vícekrát přerušil déšť, Šebrle se při protahovaní schovával pod deštník. Úsměvná příhoda nastala, když si hvězdný desetibojař potřeboval odskočit na toaletu v nedalekém lesíku. Skupinka dětí se za ním vydala se slovy "On nám utíká".

Nakonec Sportovec roku 2004 překonal ve svém prvním tyčkařském vystoupení 480 cm. "Velmi slušný," hodnotí sám sebe. "Na to, že je začátek sezóny, jsem se cítil dobře," pochvaloval si Šebrle. Další start ho čeká v sobotu při extralize na Kladně. Absolvuje čtyřboj: překážky, dálka, disk a koule.

Hamáčková vyhrála duel s Baďurovou

Zatímco největší hvězdou mítinku byl on, raritou mezi účastníky byl sedmašedesátiletý Rudolf Tomášek. V roce 1962 získal stříbro na mistrovství Evropy, na olympijských hrách v Římě a v Tokiu byl ve finále, držel český rekord. Svojí disciplínu ale neopustil a včera jen těsně shazoval laťku ve výšce tří metrů.

Mítink se chce zařadit mezi akce na venkovním prostranství, jejichž počet stále roste. I mezi exhibicemi na jiných náměstích je raritou. Doskočiště se sotva vejde mezi obrubníky ulice, rozběžiště z jedné strany lemuje jezuitská kolej, z druhé na tyčkaře "dohlížejí" kamenné sochy. Na první pohled je navíc patrné, že skokani se musejí rozbíhat z kopce. "Takže člověk spíš podvědomě brzdí," posteskla si Pavla Hamáčková. "No jo, to brzdí báby, mně to spíš pomáhá," usmíval se Šebrle.

Ženská soutěž byla letos soubojem dvou nejlepších českých skokanek, lépe z něj vyšla zkušenější Pavla Hamáčková. Nad síly její kolegyně z Paterovy tréninkové skupiny Kateřiny Baďurové byly ve složitých povětrnostních podmínkách čtyři metry. "Byl to teprve můj druhý skokanský trénink od operace achillovky, navíc v tomhle počasí jsem se trochu bála," vysvětlovala Baďurová, která operovanou nohu šetřila a měla na ní místo tretry jen maratonku.

Kvůli zdravotním trablům musel kutnohorský závod vynechat Štěpán Janáček, který se na mítinku ujal role kameramana. "Má potíže s chodidlem. Jak šetřil achillovku, se kterou měl problémy, tak přetížil jinou část chodidla," popisoval Patera. "Ale jsem optimista, snad bude za čtrnáct dní zase v pořádku," doufá trenér Dukly Praha.

Reklama