Hlavní obsah

Jonesová chce startovat v Evropě, o pomoc žádá IAAF

SAN FRANCISCO

Americká atletka Marion Jonesová se nehodlá smířit s tím, že by přišla o evropské mítinky, z nichž ji kvůli spojení s laboratoří Balco vyškrtli pořadatelé sdružení v organizaci Euro-Meetings Group. Trojnásobná olympijská požádala o pomoc mezinárodní atletickou federaci IAAF a olympijský výbor USA.

Článek

Právní zástupce americké atletky Rich Nichols obvinil pořadatele mítinků z porušení pravidel IAAF a vyzval federaci, aby zákaz evropských startů pro Jonesovou zrušila. Podle názoru vrcholných atletických funkcionářů ale pořadatelé mají právo pozvat si na své soutěže, koho chtějí.

"Bohužel se na ně (Jonesovou a Montgomeryho) nabalilo příliš mnoho věcí na to, abychom je mohli na naše mítinky zvát," řekl mluvčí britské promotérské organizace Fast Track. Bojkot nicméně neplatí pro celý kontinent, Jonesová má 1. června startovat v Miláně.

Laboratoř Balco vyráběla nedovolené podpůrné prostředky včetně do předloňského roku neodhalitelného steroidu THG. Jonesová i Montgomery užívání zakázaných látek popírají, ani jeden z nich nikdy neměl pozitivní dopingový test.

Montgomery nicméně čelí obvinění z vážných prohřešků proti dopingovým pravidlům a hrozí mu doživotní trest. Sportovní arbitráž začne jeho případ projednávat 6. června. Americká antidopingová agentura USADA vyšetřuje i trojnásobnou vítězku ze Sydney Jonesovou.

Reklama