Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková a koulař Stehlík si zajistili start na MS

Michal OsobaPrávo

Rozpočtem ani stadiónem nemůže turnovský atletický mítink zahraničním akcím konkurovat, přesto se sem rok co rok sjíždějí největší diskařské hvězdy. Memoriál Ludvíka Daňka si je získal svojí rodinnou atmosférou, ale také pečeným prasátkem, které je v Turnově tradicí.

Článek

"Je důležité se po závodě dobře najíst," usmíval se pětinásobný mistr světa Lars Riedel krátce poté, co si naložil na tácek pořádnou porci voňavého masa s hořčicí a chlebem. "A české pivo? To miluju," liboval si sedmatřicetiletý německý diskař.

Organizátorům se podařilo do Turnova dostat trojici nejlepších z aténské olympiády. "Pan Daněk byl slavný diskař, je povinností sem přijet," tvrdil Litevec Virgilius Alekna, jenž zlato z Atén získal až po diskvalifikaci Maďara Fazekase. I on byl na tiskové konferenci po závodě trochu nervózní, jak se těšil k rožni. "Doufám, že tam na mě ještě něco zbude," smál se dvojnásobný olympijský šampión.

I v Turnově skončil druhý Zoltán Kövagö z Maďarska. Ten si ale na rozdíl od většiny svých kolegů nedal pivo, protože byl na severu Čech autem. Zato klobása mu chutnala jako doma... "Jezdím sem moc rád, už kvůli tomu, že se dobře znám s panem Bugárem," děkoval jednomu ze spoluorganizátorů.

Ženský oštěp vyhrála Barbora Špotáková výkonem 62,29 m, a splnila tak A-limit IAAF pro start na mistrovství světa v Helsinkách. "Vyhecovala mě Jarča Klimešová," přiznala nadšená Špotáková. Její konkurentka totiž krátce předtím hodila 61,08 m. Přesně tak daleko jako turnovská vítězka v Kladně. Do Finska se definitivně kvalifikoval i koulař Stehlík vrhem 20,80 metrů.

Reklama

Související témata: