Hlavní obsah

Tajná šifra? Kdepak, Maslák si nechal vytetovat místa svých úspěchů. Teď čeká rychlé časy

Michal OsobaSport.czPrávo

V zimě ohromil suverénním ziskem titulu halového mistra světa a velké plány má 23letý čtvrtkař Pavel Maslák i na léto. Na tradiční jihoafrické soustředění svěřenec Dalibora Kupky vyrazil s novým tetováním a vrátil se povzbuzen nevídanými tréninkovými výkony.

Foto: Roman Gomola

Pavel Maslák a jeho nové tetování.

Článek

Soustředění v Potchefstroomu tedy bylo po všech stránkách vydařené?

Povedlo se dobře, jsem s ním spokojený. Určitě jsem na tom líp než minulý rok, teď už jen aby to vydrželo nebo spíš gradovalo na mistrovství Evropy. Myslím, že mám nakročeno na rychlé časy.

Na jak rychlé? Věříte, že byste čtvrtku mohl stlačit pod 44,50, případně až k evropskému rekordu Němce Schönlebeho 44,33?

Zatím ty výkony napovídaly, že bych určitě mohl běžet osobák (44,84 s – pozn. red.) a myslím, že i docela rychleji. Záleží samozřejmě, jaké budou podmínky, když na ně budu mít smůlu, nemusím se dostat ani pod 45 sekund.

Výkony ze závěru soustředění, které trenér zveřejnil na Facebooku vaší tréninkové skupiny, musí u soupeřů budit hrůzu…

Měli jsme dobré podmínky na trénink, tak jsem běhal rychle. Ono mi to tedy na konci soustředění zase tak dobře neběhalo, už jsem byl takový celý unavený.

Od Havířova po Sopoty
Před rokem si Pavel Maslák nechal přes celá záda vytetovat draka, svůj oblíbený symbol. Do letošní sezóny vtrhne s novou ozdobou, na bok si nechal zvěčnit série čísel v jedenácti řádcích.Co symbolizují? „To nebudu prozrazovat, je to trošku tajné, ať si myslí každý něco jiného. Někdo už poznal, co tam mám, ale není to lehké,“ s úsměvem odrážel dotazy a nechával fanoušky spekulovat.Jsou to jeho osobní rekordy? Nějaká šifra? Až detailní prozkoumání nabídne odpověď. Maslák si na tělo nechal zapsat zeměpisné souřadnice míst klíčových pro jeho atletickou kariéru.V horním řádku se tak skrývá jeho rodný Havířov, pak už třeba Ostrava, kde získal svoji první velkou individuální medaili na ME do 22 let, Istanbul, kde běžel finále halového mistrovství světa, Helsinky a Göteborg, odkud si odvezl evropská zlata, a na poslední řádce Sopoty jako dějiště jeho zatím posledního velkého úspěchu, světového zlata v hale.Místa na další souřadnice má ještě Maslák na těle dost, i když tetování na boku prý není dvakrát příjemné. „Není tam moc masa, tak je to citlivější, ale zase to trvalo kratší dobu než drak na zádech,“ srovnává.Další ornamenty na těle zatím neplánuje. „Původně jsem chtěl, ale trochu se mi to rozleželo v hlavě,“ přiznává.

Zdraví vás v Potchefstroomu nezlobilo?

Měl jsem trochu problémy s tříslem a kolenem, ale to bylo i minulý rok. Není to nic vážného, akorát jak se dost zatěžují, musím hodně povolovat.

Už bolest odezněla?

Ono mě to trápí tak nějak pořád, ale je to takové lehké trápení, nijak mi to při tréninku nevadí.

Takže po návratu z Afriky nemusíte obíhat doktory?

To ne. Já už to řešil v zimě v hale, ale ty zdravotní problémy jsou jen z toho, že mám asi nějak blbě narostlé tělo. (úsměv)

Změnil pro vás něco titul mistra světa ze Sopot? Registroval jste v Africe větší pozornost, nebo cítil ještě větší chuť do tréninku?

Pozornost asi ne, ale trošku mě to nakoplo. Ta příprava začala hodně brzo, asi deset dnů po mistrovství světa, tak jsem do ní nějakou obří chuť neměl. Ale časem už to bylo dobré.

Jak jste v Africe odpočíval? Část atletů a trenérů chodí na ryby, část na golf, do které skupinky patříte vy?

Ani do jedné. Já spíš ležel, odpočíval, chodil na kávu, projít se, opalovat. Nebo koukat na filmy, spíš takový flákání.

Golf ani rybaření vás neláká?

Golf mě moc nebaví, ryby jo, ale nějak jsem neměl chuť na ně jezdit.

První start vás čeká příští pátek na úvodní Diamantové lize v Dauhá. Neuvítal byste raději nějaký menší mítink na rozzávodění?

Nikdy jsme to takhle nezažil, tak uvidíme, jestli to bude dobré, nebo ne. Ale myslím, že mi to nebude vadit.

S vaší výkonností už nemáte problém startovat na nejprestižnějších mítincích, počítáte tedy v úvodu sezóny se všemi Diamantovými ligami, kde se poběží čtvrtka?

Myslím, že ano, snad kromě New Yorku, kam nepojedu. Ještě mě čeká první kolo extraligy a s Duklou klubový evropský pohár, to by snad mělo být na začátek všechno.

Počítáte i se starty na dvoustovce, na níž také držíte český rekord?

S nějakým určitě ano, ještě jsme to s trenérem nerozebírali, ale myslím, že na té extralize bych ji mohl běžet.

Zaznamenal jste vyjádření belgických dvojčat Borléeových, která vyhlásila, že v Curychu si chtějí na čtvrtce rozdělit první a druhé místo?

Četl jsem to. Ono to není nic zvláštního, každý chce vyhrát nebo být nejhůř druhý. Ale já se jim to budu pokoušet překazit.

Reklama

Související témata: