Hlavní obsah

Juventus uhrál s Barcelonou remízu, Inter porazil Valencii

TURÍN/MILÁN

Fotbalisté FC Barcelona v tomto ročníku Ligy mistrů ještě nenašli přemožitele a bilanci si nepokazili ani v Turíně. Ještě dvanáct minut před koncem sice Juventus vedl zásluhou Uruguayce Montera, ale Argentinec Saviola hrozící konec katalánské neporazitelnosti odvrátil.

Foto: ČTK/AP

Edgar Davids z Juventusu (vpravo) v souboji s Markem Overmarsem z Barcelony.

Článek

V druhém italsko-španělském souboji byli úspěšnější domácí, když Inter porazil Valencii 1:0 gólem svého prominentního kanonýra Vieriho. V černobílém dresu Juventusu nechyběl Pavel Nedvěd, přestože byl jeho start po sobotním zranění do poslední chvíle na vážkách. Kapitán české reprezentace zaujal při absenci Francouze Trezegueta, který má vykloubené rameno, nezvyklé místo v útoku vedle Del Piera. I v této roli se však uplatnil.

V 16. minutě poslal do šestnáctky centr, který barcelonská obrana nestačila uklidit do bezpečí. Del Pierovy nůžky ještě brankář Bonano odvrátil, ale obránce Montero pohotově dorazil. V 55. minutě mířil do odkryté branky Nizozemec Davids, ale jeho reprezentační kolega Frank De Boer pohromu odvrátil. Nedvěd se pak dost zlobil na Del Piera, že místo přihrávky zvolil zbrklé zakončení.

Barcelona hrála dlouho druhé housle

Barcelona, která v tomto ročníku Ligy Mistrů třinácti výhrami za sebou vytvořila historický rekord, hrála v Turíně dlouho druhé housle. Brankáře Buffona testovala jen málo nebezpečnými střelami z dálky. Blíž se dostal jen Xavi, ale ani jeho volej úspěch nepřinesl.

Až dvanáct minut před koncem využil Argentinec Saviola prvního zaváhání turínské obrany a po Reizigerově přihrávce vyrovnal. Vzápětí mohl Kluivert přidal druhý gól, ale ztroskotal na brankáři. Na druhé straně Nedvěd protáhl Bonana z přímého kopu a když Di Vaio zklamal při sólovém nájezdu, dospěl zápas do remízové koncovky.

V Miláně měli Italové důvod k radosti

Zato hodinu jízdy po dálnici na východ v Miláně měli italští fanoušci důvod k vítězným chorálům, neboť Inter vyhrál nad Valencií 1:0. Do domácí sestavy se po odpykání trestu vrátil Vieri a vedle něj nastoupil poprvé po třech měsících uzdravený Argentinec Crespo. A jejich souhra přinesla už ve 14. minutě své ovoce. Akci založil Turek Emre, Crespo šikovně přenechal míč svému partnerovi a pro zcela volného Vieriho bylo hračkou poslat míč do sítě.

Nejvážnější uchazeč o Zlatou kopačku se v Lize mistrů trefil teprve podruhé, ale pro Inter měl jeho gól obrovskou cenu. Valencia se totiž s nepříznivým vývojem nemínila smířit, byla dokonce lepším mužstvem, přestože měla vpředu jen jediného útočníka Nora Carewa. V 57. minutě uviděli za vzájemnou potyčku červené karty Emre s Albeldou, na hřišti pak bylo víc místa, ale na skóre se to neprojevilo.

Inter místo zvýšení náskoku víc myslel na to, aby neinkasoval, a tak Crespa nevystřídal dlouho se rozcvičující útočník Recoba, ale stoper Cannavaro. Trenér Hector Cúper svůj bývalý klub porazil už podruhé, ani pro něj však návrat do Valencie nebude žádnou příjemnou procházkou.

Reklama