Hlavní obsah

Pražský maratón slaví jubileum. Jako dárek si přeje traťový rekord

Praha

Na oslavu dvaceti let své existence si Volkswagen Maraton Praha pozval opravdu elitní gratulanty. Nedělní závod (od 9.00, živě na ČT Sport) se startem a cílem tradičně na Staroměstském náměstí ozdobí i několik vytrvaleckých hvězd současnosti. Už tak kvalitní mužský traťový rekord 2:05:39 by se měl otřásat.

Pražský maratón slaví 20. výročí

 
Článek
Fotogalerie

„Troufám si říct, že takové elitní pole jsme tu ještě neměli,“ těší koordinátorku elitních atletů Janu Moberly.

Se svou přezdívkou „Big engine“ neboli Velký motor na hrudi vyběhne do ulic metropole Moses Mosop, autor druhého nejrychlejšího času historie 2:03:06, který zaběhl před třemi lety při svém debutu v Bostonu.

Tento čas je lepší než světový rekord, ale bostonská trať není certifikována pro uznání rekordů, neboť nemá start a cíl na stejném místě. „Já byl rád hlavně za rychlý čas, věděl jsem, že takový výkon můžu zaběhnout i v budoucnu,“ vzpomíná osmadvacetiletý Keňan.

Velký motor dal Praze přednost

V Bostonu měl běžet také letos. „Měl jsem ale problémy s kolenem, asi tři týdny jsem neběhal, tak jsme se s manažerem dohodli, že dám letos Praze přednost před Bostonem,“ vysvětluje Mosop, jehož manželkou je světová rekordmanka v půlmaratónu Florence Kiplagatová.

Vodiče mu bude dělat vítěz letošního Pražského půlmaratónu Peter Kirui. „Chtěl bych tu překonat traťový rekord. Ještě nejsem na sto procentech své výkonnosti, ale věřím, že čas mezi 2:05 a 2:06 je v mých silách,“ říká Mosop.

V Praze se představí i majitel traťového rekordu z roku 2010 Eliud Kiptanui či katarský obhájce vítězství Nicholas Kemboi. Hvězdou ženského závodu je Firehiwot Dadoová z Etiopie, vítězka maratónu v New Yorku v roce 2011.

Mužský i ženský vítěz pražského maratónu získá 15 tisíc eur (asi 410 tisíc korun), další bonusy jsou za dosažený čas.

Boj o tituly

Mezi 10 000 účastníky závodu z 91 zemí se odehraje i bitva o české tituly. Ženský šampionát má favoritku ve zkušené Petře Kamínkové, mužský souboj bude otevřenější a zejména kvarteto Jiří Homoláč, Jan Kreisinger, Vít Pavlišta a Petr Pechek má políčeno i na nominační kritéria pro mistrovství Evropy v Curychu. „Ostrý limit 2:17:35 je můj jediný cíl,“ přiznává Homoláč.

Za 19 let se akcí Pražského mezinárodního maratónu zúčastnilo 711 tisíc běžců. „Když jsme začínali, běhy tu nebyly moc populární. Posledních pět let vidím každé ráno venku takový malý pražský maratón. To beru jako svůj největší osobní úspěch,“ přiznává italský rodák Carlo Capalbo, který běžecký fenomén vybudoval a vytáhl ho mezi nejprestižnější maratóny světa se zlatou známkou IAAF.

„Prvních pět let bylo náročných, někdy to byly těžké časy, ale radosti jsem si prožil mnohem víc. Teď jsem spokojený, hýbe se víc lidí,“ dodává 56letý Capalbo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články