Hlavní obsah

IAAF se odvolala proti osvobození Kenterise a Thanuové

PRAHA

Mezinárodní atletická federace (IAAF) se odvolala proti osvobození sprinterů Kostase Kenterise a Ekaterini Thanuové, které v březnu disciplinární komise řeckého svazu zbavila obvinění z úmyslného vyhýbání se dopingovým kontrolám. Případem absence obou atletů na kontrolách před loňskými olympijskými hrami v Aténách se tak bude nyní zabývat sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

Foto: www.nostos.gr

Řecká atletka Ekaterini Thanuová

Článek

Vedení světové atletiky požaduje, aby oba sportovci dostali alespoň dvouletý trest. Měli by tak pykat za to, že se těsně před olympiádou nedostavili k dopingovým zkouškám, což se navíc podle IAAF v předchozích dvou měsících stalo ještě dvakrát. Kenteris se nepodrobil testu ještě v Chicagu a Tel Avivu, Thanuová v Chicagu.

Vedení řecké atletiky je zbavilo obvinění s vysvětlením, že se k testům nedostavili, protože o nich nevěděli. IAAF však argumenty řeckých funkcionářů nepřijala a odvolala se.

Olympijské medailisty ze Sydney, kteří se po vypuknutí skandálu nakonec z her v Aténách sami odhlásili, čeká ještě proces před civilním soudem. Řecká prokuratura je obvinila ze zinscenování dopravní nehody na motocyklu, k níž došlo v noci před slavnostním zahájením aténské olympiády. Kenteris i Thanuová strávili čtyři dny v nemocnici, ale podle úřadů mohlo jít o podvod.

Reklama