Hlavní obsah

Startovní listiny Zlaté tretry dostávají konečnou podobu

PRAHA

Ještě několik světových es mají v rukávu organizátoři atletického mítinku Zlatá tretra, který se uskuteční v Ostravě příští týden ve čtvrtek jako závod seriálu Super Grand Prix IAAF. Nejnovějšími přírůstky ve startovní listině jsou olympijský vítěz v běhu na 3000 metrů překážek Ezekiel Kemboi z Keni, jemuž bude velkým soupeřem jeho krajan a vítěz z olympiády v Sydney Reuben Kosgei.

Článek

Ve startovní listině nabitého závodu nebudou chybět ani rekordman mítinku Wilson Boit Kipketer a Bouabdallah Tahri z Francie, jenž dokonce hovoří o možnosti překonání vlastního evropského rekordu z roku 2003 (8:06,91). Formu má, což potvrdil v neděli na mítinku v Hengelu, kde si vytvořil osobní rekord v běhu na 3000 metrů časem 7:42,49 minuty.

Další olympijskou vítězkou v Ostravě bude diskařka Natalja Sadovová, s níž změří síly mimo jiné čtvrtá žena z aténských her Věra Pospíšilová-Cechlová. Ruska je zatím poslední diskařkou na světě, která překonala 70 metrů. Letos už šestkrát vyhrála a vede světové tabulky výkonem 66,29 metru. Novým jménem v sestavě diskařek je Američanka Aretha Hillová.

Organizátoři přidali do programu závod na 100 metrů s cílem překonat rekord mítinku 11,16 sekundy v podání Jarmily Kratochvílové z roku 1982. O vymazání tohoto času se mají pokusit olympijská vítězka ze štafety na 4x100 metrů Sherone Simpsonová z Jamajky a bulharský sprinterský zázrak Ivet Lalovová, která loni šokovala výkonem 10,77 sekundy.

Desetiboj v Götzisu zamíchal startovní listinou trojboje

Víkendový desetiboj v Götzisu zamíchal startovní listinou trojboje, jehož se kvůli zdravotním patáliím nezúčastní stříbrný muž z Atén Bryan Clay. "Omlouvám se, ale musím se dát zdravotně do pořádku. Za rok určitě přijedu," řekl Clay již v Götzisu. Zastoupí ho Maďar Attila Zsivóczky, Šebrleho tréninkový parner, a v Götzisu třetí Rus Alexander Pogorelov.

Naopak z hvězdné sestavy výškařů vypadl olympijský vítěz Stefan Holm, jenž se omluvil s tím, že nemá formu. "V hale jsem byl zraněný, necítím se ještě úplně fit," vzkázal Holm, jehož by měl zastoupit jednadvacetiletý Polák Michal Bieniek. Ten v sobotu senzačně pokořil 236 centimetrů. Vedle Báby budou skákat Jaroslav Rybakov z Ruska i Jihoafričan Jacques Freitag. Ve startovní listině je dvanáct skokanů s osobními rekordy přes 230 cm.

"Máme v jednání ještě další hvězdy, přibudou zřejmě ještě jeden až dva olympijští vítězové a dva až čtyři olympijští medailisté," slíbil na dnešní tiskové konferenci manažer Alfonz Juck. Nová jména tak obohatí závod na 100 metrů mužů, 110 metrů překážek, 5000 metrů žen a zřejmě i na 400 metrů překážek mužů. Vedle slavného sprintera Michaela Johnsona se v Ostravě jako host ukáže i britský mílař Sebastian Coe.

Start na Zlaté tretře již dříve potvrdili sprinter Asafa Powell, vícebojař Roman Šebrle, oštěpaři Jan Železný a Sergej Makarov, překážkářky Ionela Tirleová, Sandra Gloverová, čtvrtkař Jeremy Wariner a koulaři Reese Hoffa či Jurij Bělonog.

Reklama