Hlavní obsah

Cechlová ví, že musí přidat metr

PRAHA

S pozměněnou koncepcí množství svých startů počítá diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová. Čtvrtá z Atén bude letos házet mnohem častěji. "Snad takhle forma vygraduje na mistrovství světa v Helsinkách," věří šestadvacetiletá atletka.

Foto: archiv

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová

Článek

Letos již má za sebou tři starty, v kvapíkovém tempu budou mítinky s její účastí přibývat až do mistrovství republiky. "Chci vědět, kolik jsem schopná hodit z únavy, abych, až přijde ,den D', byla vyzávoděná," vysvětluje Cechlová. "Potřebuju hlavně přidat metr," doufá v kýžený efekt. Kdyby tuto vzdálenost přidala už v srpnu v Aténách, místo "bramborové" medaile by brala zlato.

Množství mítinků, na které cestuje, s sebou nese i negativní fakt, že se tolik neuvidí se svým manželem Jakubem. "Naštěstí se mnou aspoň absolvoval soustředění v Itálii, kde se připravoval na německou zápasnickou ligu," říká Cechlová. Spolu jsou už šest let, a tak už začíná pronikat i do tajů disku. "Ale ještě tomu nerozumí jako můj trenér," usměje se svěřenkyně Josefa Šilhavého.

Ve špičce zůstává nejmladší

Již v úvodu sezóny oznámily Řekyně Kelesiduová, Voggoliová a Tsikunová, že letošní sezónu vynechají, ale konkurence oproti olympijskému roku výrazně slabší nebude. "Prý zase začala tvrdě trénovat Běloruska Zverevová," říká na adresu čtyřiačtyřicetileté diskařky. Její o pět let mladší krajanka Jatčenková hodila loni nejdále, žádná generační obměna tedy na obzoru není, Cechlová zůstává nejmladší diskařkou ve světové špičce. "Já asi takový kořínek nemám, abych házela do čtyřiceti," podotkne s úsměvem.

Sezónu opět začala v katarském Dauhá, kam jezdí ráda nejen kvůli sportovní kvalitě tamního mítinku. "Den před závodem jsme dostaly arabské šaty, které byly dost široké, tak jsem si je musela trochu sešpendlit," vzpomíná na společenskou část exotického mítinku.

Méně příjemný zážitek ji potkal v německém Halle. V soutěži kladivářek-juniorek tam totiž jednoho rozhodčího trefilo náčiní do hlavy, takže musel být okamžitě transportován do nemocnice. "Když jsme se blížili ke stadiónu, zrovna přijížděla policie a za čtvrt hodiny přistál vrtulník. Vůbec jsme nevěděli, co se děje, všichni z toho byli dost vyděšení," vybavuje si nepříjemné okamžiky.

Reklama