Hlavní obsah

Mamka Špotáková už má závodní horečku. Do Říma ji doprovodí partner i syn

Praha

Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se vrací na scénu! Pouhý rok a pár dnů od porodu syna Janka bude šampiónka z Pekingu a Londýna házet příští čtvrtek při Diamantové lize v Římě. Půjde o její druhý start od doby, kdy se stala matkou. Poprvé házela 113 dnů po narození potomka v Domažlicích. Tehdy spíše pro radost a kvůli fanouškům. Nyní jde o opravdový návrat mezi světovou elitu. „Ohromně se těším," říká dvaatřicetiletá atletka a jen září nadšením.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková se svým přítelem Lukášem a synem Jankem.

Článek

Jak se týden před závodem Diamantové ligy v Římě cítíte?

Připravená, v pohodě, zdravá. Mám natrénováno téměř stejně jako před odchodem na mateřskou dovolenou. Nebojím se, že by oštěp létal málo. Už mám trošku závodní horečku. Jde o stav, který mám moc ráda. Vážně se těším a cítím se skvěle.

Proč jste návrat naplánovala právě na Diamantovou ligu příští čtvrtek do Říma?

Jde o můj oblíbený mítink, kde jsem několikrát vyhrála a s organizátory mám výborné vztahy. Navíc časově vše vyšlo tak, že vyrazíme všichni společně. Takže k premiéře mě doprovodí partner Lukáš i náš syn Janek. Navíc je Řím blízko, tudíž jde o ideální start.

Sledovala jste během dosavadní pauzy soupeřky a změny ve startovním poli?

Nijak intenzivně. Ale novinky se ke mně vždy donesly. Soustředím se hlavně sama na sebe. Pro mě je důležité, abych se vrátila s výkony, které jsem předváděla před porodem. Jestli budu házet stejné metry, tak mohu určitě vítězit.

Bude pro vás návrat snadnější, když největší soupeřky Abakumovová a Obergfelová kariéru rovněž kvůli mateřství přerušily?

Může to být spíše zavádějící. Třeba vyletí některá jiná holka a já budu překvapená. Vážně jejich absenci moc neřeším.

Máte už stanovený program dalších závodů pro letošní sezónu?

Nejdůležitější pro mě bude srpnové mistrovství Evropy ve Švýcarsku, k němuž vše směřuji. Nyní mě čeká mítink v Římě, pak Odložilův memoriál, následně evropský šampionát družstev a Zlatá tretra v Ostravě. Dál jsem program neřešila. V červnu bude závodů docela dost, začátek je vlastně docela náročný. Když bude třeba, tak po Zlaté tretře ještě přitrénuji. Každopádně si letos budu atletiku užívat a nebudu se za ničím honit.

Syn Janek bude při závodech vaším pravidelným fanouškem? Máte už natrénované balení zavazadel pro případ, že poletí s vámi?

Není zrovna velký fanoušek cestování, takže bude spíše zůstávat doma. Co se týče balení, předpisy leteckých společností jsou poměrně striktní a množství zavazadel dost razantně omezují. Byla jsem zvyklá jezdit s velkým kufrem a měla jsem hodně věcí, teď se holt budu muset uskromnit. Ale nejde o žádný problém.

Je možné podle tréninků porovnat formu, kterou jste měla před porodem s nynější výkonností?

Fyzicky jsem v podobně formě, proto soudím, že by oštěp měl létat. Jenže poslední házení bylo v kulichu a v bundě, tudíž těžko soudit. Navíc já se nikdy neuměla na trénink vyhecovat. Vždy jsem měla proti závodním výkonům rozdíl třeba až šest metrů. A od porodu mám v daném směru ještě větší problém. Navíc pokaždé se mnou ohromně cloumá atmosféra na stadiónu. To je neskutečně pozitivní motivace.

Reklama

Související témata: