Hlavní obsah

Freitag je zpátky a těší se na Bábu

Igor BruzlPrávo

Přestože je atletika individuálním sportem, světová esa často spojuje přátelství. Jihoafrický výškař Jacques Freitag si například padl do noty s českou hvězdou Jaroslavem Bábou. "Už se na něj moc těším. Jako první mi blahopřál k titulu mistra světa, v době zranění mě zase moc povzbuzoval," řekla o Bábovi jedna z hvězd čtvrteční Zlaté tretry v Ostravě.

Článek

Od té doby ho nebere za soupeře, ale jako přítele. "Na to, že je hodně mladý, je to fakt úžasná osobnost," svěřil se Freitag, který se od včerejška připravuje na vítkovickém stadiónu. Předloňský mistr světa z Paříže, který stejných triumfů dosáhl dříve i mezi juniory a kadety, přitom teprve znovu stoupá k výšinám: "Prodělal jsem těžká zranění, ale už jsem zpátky."

Dlouhán z Pretorie si v roce 2002 přetrhal vazy v kotníku tak, že lékaři odhadovali dobu jeho léčení na dva roky. Loni už stihl kvalifikaci na olympiádě v Aténách a letos se dostal přes 238 cm: "Pomohl mi nový trenér českého původu Bob Červenka, který mě učí předcházet zraněním. Teď ale má pracovní povinnosti a staví si i dům."

Dvaadvacetiletý Freitag se těší na výškařský závod snů, kde budou jeho soupeři vedle Báby i Rus Rybakov či Američan Nieto. "Je to začátek sezóny, věřím však, že uspěji," tvrdil 204 cm vysoký skokan, který se nebojí ani chladu, který předpovídají meteorologové: "Vrchol sezóny je v srpnu při mistrovství světa v Helsinkách, kde se klima nedá odhadnout. Když by v Ostravě pršelo a foukal vítr, tak si jen řekneme, že jsme si zkusili, co by nás mohlo potkat ve Finsku."

V Ostravě už se objevily první hvězdy. S Freitagem dorazil i jeho krajan Herbert, startující v běhu na 400 m př. "Přiletí také člen zlaté britské štafety sprinterů z olympiády v Aténách Campbell, závod půlkařů ozdobí i Keňan Kipchoge," potvrdil manažer mítinku Alfonz Juck.

Hlavní program Zlaté tretry začne ve čtvrtek ve 20 hodin a pořadatelé zvažují ještě přesuny v časovém rozpisu. "Je to kvůli chladu, asi pustíme dřív na trať sprintery," naznačil Juck.

Reklama