Hlavní obsah

Hvězdnou sešlost v Ostravě straší zima a déšť

PRAHA

Hvězdy atletického nebe s nedůvěrou hledí k obloze nad Ostravou. Pokud se ve čtvrtek počasí vydaří, mohou se diváci ve Vítkovicích dočkat jedné z nejkvalitnějších Zlatých treter v historii. Jenže předpověď příliš optimistická není. "V osm hodin by mělo být kolem dvanácti stupňů, vítr dva metry za sekundu a bez deště. Pak by se mělo počasí zhoršovat," tlumočí slova meteorologů předseda vítkovického klubu Oldřich Zvolánek.

Článek

S ohledem na očekávané ochlazování zvažovali organizátoři mítinku Super Grand prix změny v časovém programu s posunutím sprintů na dřívější dobu, kdy by mělo být klima příznivější. Právě Memoriál Jana Slaniny na sto metrů mužů si organizátoři hýčkají, chtějí totiž, aby Ostrava viděla díky Jamajčanu Powellovi první stovku pod deset vteřin na českém území.

Šebrle v triatlonu

Další český olympijský vítěz Roman Šebrle si to rozdá v repríze götziského desetiboje s Rusem Pogorelovem a Maďarem Zsivóczkym ve speciálním triatlonu: 110 m př., dálka a koule. Šebrleho zdravotní potíže už jsou pryč. "Cítí se dobře, ani už nešel na další krevní testy," hlásí manažer vícebojaře i celého mítinku Alfonz Juck. Skvělou konkurenci sehnal i pro další Čechy: výškař Bába změří síly s mistrem světa Freitagem i Rusem Rybakovem, diskařka CechlováPospíšilová se utká s ruskou olympijskou vítězkou Sadovovou.

Hned dvě zlaté medaile z Atén má na kontě Jeremy Wariner, triumfoval na čtyřstovce i s americkou čtvrtkařskou štafetou. Ať dnes dopadne jakkoliv, zůstane Zlatá tretra zaryta do jeho paměti, čeká ho totiž první profesionální start na mítinku v Evropě.

Včera už se v hotelu Atom ubytoval i jeho manažer, legendární držitel světových rekordů na 200 i 400 metrů Michael Johnson. Právě jeho čas je pro Warinera metou do budoucna, dnes by chtěl útočit na 29 let starý rekord mítinku Kubánce Juantoreny 44,70 s. "Soustředím se na svůj běh, ale když bude trochu slušné počasí, mohl bych 45 vteřin pokořit," věří.

Keňský souboj ve steeplu

Soubojem dvou posledních vítězů olympiády bude mužský steepl. Keňan Kosgei byl nejrychlejší v Sydney, jeho krajan Kemboi v Aténách. "Rád bych si letos zaběhl osobní rekord, i když v takovém počasí to asi nebude snadné," říká Kemboi, jehož nejlepší výkon činí 8:02,49.

Skvostné obsazení mají i oba vytrvalecké běhy na pět kilometrů. Ženský závod by měl být soubojem etiopské mistryně světa Adereové se stříbrnou z Atén Ochichiovou z Keni, o první letošní čas pod 13 minut se pokusí v Memoriálu Emila Zátopka Keňané Chebii a S. Kipketer.

Přímý přenos mítinku vysílá od 20 hodin ČT 2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články