Hlavní obsah

Železný na Zlaté tretře házet nebude

V polovině května se rozhodl během chvíle, že půjde na operační sál, odmítl startovat na mítinku v katarském Dauhá. Oštěpař Jan Železný se chtěl totiž dát do pořádku do Zlaté tretry, přesto ve čtvrtek večer v Ostravě házet nebude. Zraněná achilovka byla proti. "Moc mě to mrzí, ale nejde to," řekl několik hodin před atletickým závodem seriálu Super Grand Prix IAAF.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Železný

Článek

Znamená to, že světový rekordman nekončí, neboť v Ostravě se chce rozloučit s kariérou. Loni dokonce slíbil, že všem divákům při posledním startu v kariéře koupí pivo. "To stoprocentně platí," potvrdil oštěpař.

Už loni před olympiádou v Aténách měl vážné potíže s kotníkem, třebaže je navenek bagatelizoval. Jeho bolestivá achilovka s tímto zraněním úzce souvisí. Nemůže se rychle rozběhnout po špičce nohy. "Chtěl jsem stihnout Ostravu, takže jsem šel na operaci," uvedl Železný.

Lehčí zákrok se změnil ve vážnější

Rozhodnout se musel během půl hodiny, když byl na vyšetření u doktora Václava Smetany v Motole. U stejného lékaře, který mu operoval utržené vazy v rameni. Už půl hodiny po rentgenu se začal připravovat na operační sál a původně lehčí zákrok byl nakonec ještě o něco vážnější než měl být.

"Vznikl tam úlomek z patní kosti, který na šlachu tlačil a z toho vznikaly záněty," popsal druh zranění Železný. "Vyřešilo se to během jednoho dne. Šlacha se měla naříznout, což mělo hojení urychlit. Jenže když to otevřel, byl tam větší zánět a muselo se to čistit," vykládal oštěpař.

V házení brání otok

Jeho touha dát se do Ostravy dohromady byla tak velká, že po třech dnech začal trénovat. Docházel i k fyzioterapeutovi Pavlu Kolářovi. "Pořád tam ale vzniká otok, proto nemůžu házet. Je mi to velice líto, protože kvůli tomu jsem tu operaci podstoupil. Ale nestihlo se to pořádně zahojit," litoval Železný.

Od pondělí tušil, že házet zřejmě nebude, přesto pořád věřil a rozhodl se definitivně až dnes. "Nechtěl jsem si to nechat obstříknout, nechtěl jsem ani hodit jeden exhibiční pokus. To by snížilo takový kvalitní mítink," vysvětlil. Vychutná si tak závod z čestné lóže. "Ale radši bych byl na placu," uvedl.

Favorita pro pořadatele OH 2012 má

Budoucnost letošní sezóny zatím neřeší, uvidí až podle svého zdravotního stavu. Nemá zatím ani limit na mistrovství světa do Helsinek. "To je ještě daleko, i když stát se může všechno," řekl. Jedinou jistotou je jeho účast jako člena MOV při volbě pořadatele olympijských her pro rok 2012 v Singapuru. "Mám představu, ale nic neřeknu," pravil.

Do Ostravy nedorazil americký sprinter Bernard Williams, jemuž se vinou nepřízně počasí nepodařilo odletět z Atlanty. "Nebyla to jeho vina," vysvětlil manažer Alfonz Juck.

Reklama