Hlavní obsah

Železný: V současném stavu jsem házet nemohl

OSTRAVA

Ve čtvrtek krátce po poledni předstoupil světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný před novináře a s politováním oznámil, že na Zlaté tretře závodit nemůže. Po měsíci, kdy podstoupil operační zákrok na achilovce, ho noha stále pobolívá.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný

Článek

Kdy jste se definitivně rozhodl, že v Ostravě házet nebudete? Už v pondělí jsem cítil, že se do závodu nemůžu dát úplně do pořádku. Od operace jsem házel třikrát. Při druhém tréninku v Nymburce jsem se cítil moc dobře, oštěp lehoučce lítal za sedmdesát metrů. Minulý čtvrtek jsem byl házet na Dukle a noha zase začala bolet. Doufal jsem, že se to ještě změní, ale bohužel se tak nestalo. Vzniká tam otok. V současném stavu jsem opravdu házet nemohl.

Vaše operace proběhla prakticky v utajení. Bylo to jediné možné řešení? Problémy s achilovkou přetrvávaly z loňska. Před měsícem jsem odmítl mítink v Dauhá a radši jsem navštívil docenta Smetanu, který už mi operoval rameno. Rentgen ukázal úlomek, který tlačil na achilovku. Na rozmyšlení jsem měl jeden den a rozhodl jsem se pro ten zákrok. Jenže se zjistilo, že zánět v noze je daleko větší, než se čekalo. Museli mi to čistit. Po operaci jsem dostal berle, ale brzy jsem začal trénovat. Asi dřív, než jsem měl. Doktorům jsem to raději ani neříkal.

Jak moc vás mrzí, že jste ostravský mítink musel sledovat jen jako divák? Strašně. Vždycky jsem tvrdil, že je pro mě Zlatá tretra srdeční záležitostí. Cítím se v Ostravě jako doma, vždycky tady byla skvělá atmosféra. Po olympiádě a mistrovství světa je tenhle mítink nejlepší, co jsem kdy zažil. I proto jsem na sto procent přesvědčen, že se sem jako závodník za rok vrátím. Dovedu si představit ještě jednu plnohodnotnou sezónu. Na Dukle mám smlouvu i na příští rok.

Musel jste oželet i souboj s vaším ruským oštěpařským kamarádem Makarovem... Nedá se nic dělat. Je jasné, že bych se Sergejem radši házel, než se na něj jen díval. Zvlášť proto, když jsem ho sem pozval. Volal jsem mu, jestli by v Ostravě nechtěl startovat, a on říkal: když to chceš ty, tak přijedu.

Kdy absolvujete první start v sezóně? Záleží, jak se budu v dalších dnech cítit. Pro mě není problém začít závodit třeba za tři týdny, pozvánek na závody mám dost. Čas mě nijak netlačí, do mistrovství světa v Helsinkách je ho ještě relativně dost.

Nebojíte se, že byste světový šampionát v zemi oštěpu zaslíbené nemusel stihnout? Nejdřív ještě musím splnit limit, abych tam vůbec jel... A když tam pojedu, tak jen s tím, že jsem dobře připraven a zdráv. Jinak by to nemělo smysl.

Za měsíc vás jako člena MOV čeká v Singapuru volba dějiště olympiády 2012. Už máte mezi Londýnem, Paříží, Moskvou, Madridem a New Yorkem svého favorita?Mám, ale nechci ho prozrazovat. Materiály, co mi chodily, jsem pečlivě studoval a musím říct, že je to pět nejlepších kandidátů za poslední léta.

Reklama