Hlavní obsah

Jak se do Ostravy lákají hvězdy atletického nebe

OSTRAVA

Před šesti lety se Česká republika musela obejít bez svého nejslavnějšího mítinku. Se Zlatou tretrou to vypadalo zle, upadal zájem sponzorů, do Ostravy jezdili atleti druhé a třetí kategorie. S přelomem tisíciletí ale začal takřka zázračný obrat. Ředitelem mítinku se stal ambiciózní Tomáš Petera, který do svého týmu přivedl i slovenského manažera Alfonze Jucka. Ten do Ostravy znovu naučil jezdit nejlepší světové atlety a pomohl vrátit Zlatou tretru mezi nejslavnější světové mítinky.

Foto: PRÁVO

V minulosti se v Ostravě představila i Marion Jonesová.

Článek

Jak se vlastně hvězdy na atletický mítink lákají? "S tvorbou startovní listiny začínáme prakticky hned po skončení předchozího mítinku," popisuje Juck. Do konce srpna musí na Mezinárodní atletickou federaci nahlásit předběžný rozpis disciplín, které pro následující ročník plánuje zařadit do programu. Ten se však definitivně utváří až zhruba dva měsíce před mítinkem, tedy v dubnu.

Kritérií, podle čeho si disciplíny vybírá, je několik. "Někdy si vyhlédneme nějakou hvězdu a kolem ní utvoříme startovní pole, jindy si naopak vybereme atraktivní disciplínu a do ní dosazujeme jednotlivé závodníky," vysvětluje manažer mítinku. "Důležité je i to, kde jsou kvalitní čeští atleti a která disciplína už v programu dlouho nebyla," dodává. Atraktivní jsou závody, v nichž se může útočit na rekordy mítinku, které v průběhu historie Zlaté tretry už získaly na světové kvalitě.

Při volbě jednotlivých atletů mají manažeři dvě možnosti, jak učinit závod zajímavým. Buď pozvat slavná jména, která však nejsou vždy zárukou kvalitních časů, nebo vybrat méně známé atlety, kteří však v poslední době ohromili svět kvalitními výkony. "Slavné hvězdy bývají hodně drahé, pokud pak předvedou podprůměrný výkon, investice se nevyplatí. Toho se bojí manažeři všech mítinků," říká Juck.

Starty jednotlivých sportovců dohaduje s jejich manažery. Osobu, která dohaduje program atletů i jejich podmínky, mají téměř všichni špičkoví atleti, i když existují výjimky. "Třeba španělský halový mistr světa v kouli Martinez manažera nemá. Také nám v týdnu poslal mail, že má objednané letenky na 10. června a odletí o dva dny později. Tak jsme ho museli obratem upozornit, že to by bylo pozdě," přidává Juck úsměvnou historku.

Málokterý zámořský atlet je ochoten letět do Evropy jen kvůli jedinému mítinku, a tak pořadatelé musí koordinovat svůj program s akcemi v jiných zemích, které se konají v nejbližší době. "Dobře teď spolupracujeme s mítinky v Lucernu a Aténách," pochvaluje si Juck. Ani dohodnutý start však nemusí nutně znamenat, že do Ostravy skutečně přiletí. Letos nepustilo do Česka počasí na letišti v Atlantě amerického sprintera Williamse, kubánským atletům zase nevydalo tamní ministerstvo sportu potřebná víza. "Ale my nemáme možnost atlety nijak sankcionovat, protože smluvní závazky se vždy plní až po mítinku," říká manažer.

Za dobu svého působení u Zlaté tretry už dostal do Ostravy většinu hvězd, které v atletickém světě něco znamenají. "Nemám žádný nesplněný sen," tvrdí. Z plejády osobností po chvíli vybírá jedno jméno, kterého si váží nejvíc. "Velký úspěch byl, když jsme sem dostali Maročana El Guerrouje. Prezentovali jsme ho den poté, co byl v Monaku vyhlášen Atletem roku 2002. Navíc u nás běžel poprvé na pětikilometrové trati," pochlubí se manažer mítinku, který má pod svou patronací většinu nejlepších český a slovenských atletů.

Cení si i letošního startu amerického čtvrtkaře Warinera, pro něhož byla Zlatá tretra prvním startem na mítinku v Evropě. "A to už mu navždy zůstane," říká na adresu dvojnásobného olympijského vítěze.

Kdo už byl na Zlaté tretře?
Marion Jonesová2002, 2004
Hicham El Guerrouj2003
Kenenisa Bekele2004
Merlene Otteyová2003
Colin Jackson2001
Wilson Kipketer2001
Saíd Saif Šahín2003, 2004
Jelena Isinbajevová2003
Felix Sanchez2003, 2004
Maria Mutolaová2002, 2004

Reklama