Hlavní obsah

Sportovní cestou jsme se udržet měli, rozhodly větší páky, štve Holušu atletický sestup

Michal OsobaPrávo

V sobotu ovládl patnáctistovku, v neděli doběhl druhý na třech kilometrech. Ani parádní vystoupení Jakuba Holuši v německém Braunschweigu ale českým atletům po diskvalifikaci čtvrtkařské štafety na udržení v superlize mistrovství Evropy družstev nestačilo.

Foto: Jan Kucharčík

Jakub Holuša vyhrál v Braunschweigu patnáctistovku, vpravo druhý Homiyu Tesfaye reprezentující Německo.

Článek

Jste po takovém zápřahu hodně zničený, nebo byste si zaběhl závod i v pondělí?

Kdepak, sedím teď doma na terasu vyřízený a nevím, jestli neusnu vsedě. Docela to na mě sedlo i po té cestě zpátky. Hlava bolí, jsem úplně vycucnutý, nechci teď tartan ani vidět. I trenér Sequent mi teď dal dva dny volna od tréninku, to jsem u něj ještě nezažil.

Ortel o sestupu českého týmu přišel tři hodiny po soutěži. Jak jste čekání prožívali?

Čekali jsme u stadiónu, zatímco všechny týmy už odjely. I Švédové, kteří pak měli půlhodinu na protest, už byli pryč, a někdo od nich se musel vracet. Po hodině a půl nás poslali na hotel, někdo šel na banket nebo večeři a tam jsme se dozvídali o sestupu. Bylo to zvláštní…

Jak jste verdikt přijali? Rozhodčí vzali chybu na sebe, ale přesto došlo k diskvalifikaci.

Je pravda, že takovou diskvalifikaci ve čtvrtkařské štafetě nepamatuju a to jsem je sám běhával. Celkově mě to strašně mrzí, český tým mezi evropskou elitu patří, je škoda pořád sestupovat a postupovat. Na dráze jsme Švédy porazili, sportovně jsme mezi elitou zůstat měli, ale rozhodly větší páky…

Týmová soutěž je v atletice specifická, vnímal jste i při závodech, že běžíte za družstvo?

Rozhodně, při běhu máte spoustu času na přemýšlení. Při patnáctistovce mě v jedné zatáčce povzbuzovala Bára Špotáková, ve druhé Jarda Bába. To je na tom hezké, jak se ten tým spojí. A před trojkou jsem na tabuli viděl, kolik ztrácíme na Švédy a v duchu počítal, jak by to dopadlo, kdybych vyhrál a Švéd byl poslední… Stáhl jsem deset bodů a byli jsme zase ve hře.

Při doběhu patnáctistovky do vás strkal loktem domácí Tesfaye. Mělo to nějakou dohru?

Mě nejvíc překvapilo, když na mě pak celý stadión pískal. To jsem nechápal, ale ti lidé to pořádně neviděli. Tesfaye není moc populární, jednou se na závodech popral, jindy s velkým náskokem vedl, tak v cíli dělal kliky. Ale mně se pak přišel omluvit, to od něj bylo pěkné.

Reklama