Hlavní obsah

Kenteris stanul poprvé před soudem kvůli fingování nehody před OH

Řecký sprinter Kostas Kenteris dnes poprvé vypovídal před civilním soudem, který se zabývá obviněním, že atlet loni před olympijskými hrami v Aténách zinscenoval spolu s tréninkovou partnerkou Ekaterini Thanuovou nehodu na motocyklu, aby se vyhnuli dopingové kontrole. Poté, co v baseballové čepici a slunečních brýlích přijel k soudní budově, odmítl se Kenteris k případu vyjádřit.

Foto: archiv

Řecký atlet Kostas Kenteris.

Článek

Thanuová a jejich bývalý trenér Christos Tzekos vypovídali už 6. června.

Podle Kenterisova obhájce Michalise Dimitrakopulose jeho klientovi nikdo neřekl, že se má na dopingovou kontrolu dostavit. "Kenteris byl znovu propuštěn bez jakýchkoliv podmínek, protože neexistuje ani nejmenší náznak, že by se dopustil toho, z čeho je obviňován," řekl Dimitrakopulos po skončení dnešní výpovědi.

Kenteris a Thanuová se těsně před začátkem olympiády neodstavili k dopingové kontrole, což poté zdůvodnili tím, že měli nehodu na motocyklu. Tu ale podle obvinění jen zinscenovali, aby získali alibi. Jak se později ukázalo, zmeškaných testů u této dvojice bylo v předchozích měsících víc. Oba sprinteři, kteří měli v Aténách obhajovat medaile z minulé olympiády, pak kvůli skandálu z řeckého týmu vystoupili.

Obviněno je v souvislosti s jejich aférou dalších dvanáct lidí. Mezi nimi i sedm lékařů ze státní nemocnice, kde se atleti nechali hospitalizovat. Všichni jsou obviněni z křivého svědectví.

Reklama