Hlavní obsah

Překážkář Svoboda se definitivně vrátil, splnil limit na ME

Tábor

Zdravotními problémy sužovaný překážkář Petr Svoboda se definitivně vrátil do velké atletiky, když při třetím startu v sezóně po více než tříleté pauze zaviněné vážným zraněním splnil limit na srpnové mistrovství Evropy v Curychu. Při úterní Velké ceně Tábora, započítávané atletické extraligy, zaběhl 110 metrů překážek za 13,74 sekundy a nominačnímu kritériu vyhověl o čtyři setiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Překážkář Petr Svoboda

Článek

"Je to můj další splněný životní sen, který jsem momentálně měl," řekl ČTK Svoboda. "Nikdo si neumí představit, jak jsem prožíval tři a půl roku beznaděje a řečí, že už na to nikdy nemám. Dnes jsem dokázal, že jsem nebojoval marně. A to ještě nebylo vůbec ono," prohlásil.

Svoboda získal titul na halovém mistrovství Evropy v roce 2011 v Paříži a od té doby až do letoška nezávodil. Před letní sezónou ho tehdy začala bolet achilovka, do které se mu později dostal zánět a Svoboda málem přišel o nohu. Dlouho se léčil, až letos v halové sezóně věřil, že by mohl opět vyběhnout.

Do svého prvního závodu nastoupil až po 39 měsících v polovině června na přeboru Prahy a cílem proběhl za 14,27 sekundy, což bylo přesně sekundu za jeho českým rekordem z roku 2010. Podruhé běžel ve Staré Boleslavi za 14,01 a dnes v Táboře, kde v roce 2008 zaběhl tehdejší český rekord 13,29 sekundy, se dostal pod hranici limitu.

Naposledy Svoboda běžel takhle rychle 19. září 2010 v Prostějově, kde dosáhl výkonu 13,61 sekundy. Jeho český rekord z Memoriálu Josefa Odložila se datuje k 14. červnu 2010.

V Táboře se dařilo i výškaři Jaroslavu Bábovi, který letos oslaví desetileté výročí své bronzové olympijské medaile z Atén. Skočil 230 centimetrů, což se mu naposledy povedlo loni v únoru. Letos se trápil i s limitem na ME 226 cm. Loni v létě byl jeho nejlepší výkon 227 cm.

Reklama

Související témata: