Hlavní obsah

Powell a Simpsonová mohou závodit, CAS jim snížil trest za doping

Lausanne

Jamajští atleti Asafa Powell a Sherone Simpsonová mohou znovu závodit. Sportovní arbitráž CAS dnes oznámila, že částečně vyhověla jejich odvolání a snížila jim trest za doping z 18 měsíců na půl roku. Tuto dobu už si oba sprinteři odpykali. Kompletní zprávu a zdůvodnění rozhodnutí CAS zveřejní do několika týdnů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Asafa Powell.

Článek

"Nikdy jsem si nemyslel, že bych měl vyváznout bez trestu. Nicméně jsem měl pocit, že osmnáct měsíců neodpovídá prvnímu pozitivnímu výsledku testu," uvedl Powell ve společném prohlášení se Simpsonovou. Atletka se zadostiučiněním dodala, že užití dopingu "nebylo úmyslné a CAS to uznala."

Bývalý světový rekordman Powell a trojnásobná olympijská medailistka Simpsonová neprošli dopingovou kontrolou vloni v červnu. Letos v květnu požádali o snížení trestu z roku a půl na tři měsíce. Jako hlavní argument uvedli, že šlo o takzvaný lehčí prohřešek proti pravidlům o dopingu. Oba měli pozitivní test na zakázaný stimulant oxilofrin a shodně tvrdili, že pochází z jednoho z potravinových doplňků, které jim dodal nový fyzioterapeut Christopher Xuereb.

CAS v červnu udělil Powellovi i Simpsonové dočasné povolení k závodění až do projednání případu. Pokud by jim CAS nevyhověl, čekal by je znovu distanc.

Reklama

Související témata: