Hlavní obsah

Odložilův memoriál bude bojovat o budoucnost

PRAHA

Dvanáctý ročník bude pro Memoriál Josefa Odložila klíčový. Pondělní závod Grand Prix II v Praze na Julisce je posledním v letošním modelu seriálu atletických mítinků IAAF a organizátoři si chtějí kvalitními výkony zajistit účast mezi světovými podniky i pro další sezonu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Na mítinku se představí i Jiří Mužík.

Článek

Mezinárodní federace IAAF bude měnit hierarchii závodů na zasedání v Helsinkách a udržet společně s ostravskou Zlatou tretrou dva vrcholné mítinky na české území bude velmi obtížné.

"Proto se modlíme i k počasí, aby to vyšlo, abychom se i pro další rok dostali do Grand Prix," uvedli organizátoři na čtvrteční tiskové konferenci.

Podle dostupných informací je v návrhu IAAF pro další roky seriál mítinků Zlatá liga a pak už jen závody Grand Prix bez dalšího rozdělení. Dosud se Grand Prix dělila na tři kategorie, Zlatá tretra byla v nejvyšší Super Grand Prix.

"Pokud tomu tak bude, dost mítinků spadne do kategorie závodů evropské asociace," prohlásil ředitel Českého atletického svazu František Fojt. IAAF bere v potaz nejen výkony, ale také zázemí, diváckou kulisu i další faktory. "Všechno je připraveno," tvrdil Radek Skoumal, šéftrenér Dukly Praha a člen organizačního výboru.

Hlavním esem je Sileshi Sihine z Etiopie

Hlavním esem v rukávu pořadatelů je Sileshi Sihine z Etiopie, který ohlásil útok na světový rekord. Stříbrný medailista z OH v Aténách chce překonat čas svého krajana Kenenisy Bekeleho, jenž zaběhl loni na Zlaté tretře výkon 26:20,31 minuty. Sihine má z loňska maximum 26:39,69 minuty.

Sešlo z jednání o účasti dvojnásobného olympijského vítěze z Atén mílaře Hichama El Guerrouje. Maročan vinou zdravotních potíží letos ještě nezávodil a ruší starty. Z původní startovní listiny vypadlo i několik dalších avizovaných hvězd.

Zpět domů se vrátili Jihoafričané, kteří měli soupeřit hlavně s Jiřím Mužíkem na 400 m překážek. Nepřijedou výškaři Rybakov ani Bába, nebude australský tyčkař Burgess, jenž letos skočil třikrát přes 590 a jednou zdolal 600 cm, či Australan Markov. V kladivu není stříbrný z Atén Bělorus Tichon, nepřijede i letošní světová jednička překážkářka Perryová, neboť Američané mají šampionát.

V programu je deset mužských a sedm ženských disciplín

V programu je deset mužských a sedm ženských disciplín. Definitivně potvrzeny jsou starty olympijského vítěze v hodu kladivem Murofušiho z Japonska či německého tyčkaře Lobingera. Házet diskem bude Věra Cechlová-Pospíšilová, novým jmény jsou dálkař Pedroso, překážkář Olijars, britský sprinter Gardener. "Náhrady, jež jsme za chybějící hvězdy získali, jsou, myslím, adekvátní," řekl šéf organizačního výboru Miroslav Ševčík.

Rozpočet závodu, kterému bude předcházet Dukla mítink a jehož hlavní program bude od 19:00 přenášet Česká televize, činí téměř 14 milionů korun. Bonus pro Sihina za pokoření Bekeleho světového maxima je 50.000 eur.

Reklama