Hlavní obsah

Tyčkařský olympijský vítěz Mack se nekvalifikoval na MS

PRAHA

První den atletického šampionátu amerických atletů v Carsonu přinesl překvapení na účet olympijského vítěze ve skoku o tyči Tima Macka, který obsadil až sedmé místo a nevešel se do nominace pro mistrovství světa. Mack se nevyrovnal s větrnými podmínkami a překonal jen 540 centimetrů.

Článek

Šampionem se stal halový mistr USA Brad Walker za 575 cm, o deset méně skočili olympijský šampion ze Sydney Nick Hysong a stříbrný medailista z Atén Toby Stevenson.

"Každý se s tím vyrovnal, já ne," lamentoval Mack, který vloni v řecké metropoli vyhrál v olympijském rekordu 595 cm. Letos v zimě byl ale dva měsíce zraněný a pociťoval tréninkové manko. "Nenašel jsem dnes správný rytmus," řekl.

Nevyhrál ani dálkařský olympijský vítěz Dwight Phillips, ale helsinský šampionát mu neunikne, protože skončil druhý výkonem 828 cm a navíc jako obhájce titulu závodil bez nutnosti získat na takzvaných Trials medaili. Vítězný Miguel Pate, který dva roky chyběl ve vrcholné atletice kvůli zranění kolena, dolétl o sedm centimetrů dál.

Do týmu pro MS se nevešel nečekaný stříbrný olympionik z Atén John Moffitt, který skočil jen 768 cm a skončil až osmý. Naopak bez problémů zatím prochází soutěží desetibojařů další majitel stříbra z olympiády Bryan Clay. V soutěži rovněž poznamenané větrem má v polovině závodu na kontě 4322 bodů a vede. Mistr světa Tom Pappas kvůli zranění nestartuje.

Prvním kolem nabité soutěže čtvrtkařů prošel aténský vítěz Jeremy Wariner. Zaběhl nejlepší čas dne 45,29 sekundy, ale v konkurenci deseti soupeřů s osobními rekordy pod 45 sekund očekává tvrdý boj o tři místa do Helsinek. "Bude to těžší než loňská kvalifikace na olympiádu," předpokládá Wariner, který letos vyhrál čtvrtku i na Zlaté tretře.

Reklama

Související témata: