Hlavní obsah

Další ruský chodec dopoval! Jemeljanov přišel o titul z ME

Moskva

Ruský chodec Stanislav Jemeljanov přišel kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu zpětně o titul mistra Evropy v závodu na 20 km z roku 2010. Potrestání dalšího ruského reprezentanta ve středu oznámila Mezinárodní atletická federace IAAF.

Foto: Victor Caivano, ČTK/AP

Ruský chodec Stanislav Jemeljanov na evropském šampionátu v roce 2010 v Barceloně.

Článek

IAAF udělila Jemeljanovovi dopingový trest s účinností od 26. července 2010, tedy ode dne před mistrovským závodem, z jehož výsledků byl ruský chodec dodatečně vyškrtnut. Zlatá medaile tak připadne původně druhému Alexi Schwazerovi z Itálie, který přitom před dvěma lety po trestu za pozitivní dopingový trest ukončil kariéru.

Množícími se dopingovými nálezy mezi ruskými chodci se už začala věnovat tamní antidopingová agentura RUSADA. Vedení reprezentačního týmu začala vyšetřovat poté, co olympijský medailista Jared Tallent z Austrálie na sociálních sítích upozornil, že za 17 dopingovými případy ruských chodců stojí jméno trenéra Viktora Čegina.

Dosud poslední potrestanou ruskou chodkyní byla v červnu dvaadvacetiletá olympijská vítězka a úřadující mistryně světa Jelena Lašmanovová, která dostala dvouletý zákaz startů. Světová rekordmanka měla při lednovém testu v Saransku v těle GW1516, nedovolenou látku zvyšující vytrvalost.

Reklama