Hlavní obsah

Dva šampionáty, celý den na cestách. Mäki čeká perný finsko-český víkend

Praha

Získat během tří dnů dva mistrovské tituly není v atletice něčím zase tak výjimečným. Ale získat je ve stejné disciplíně? O běžecký unikát se pokusí Kristiina Mäki. V pátek ji patnáctistovka čeká na finském šampionátu v Kuopiu, v neděli na tom českém v Ostravě.

Foto: Jan Kucharčík

Běžkyně Kristiina Mäki při mítinku Praga Academica na Strahově.

Článek

Mäki se ve Finsku narodila, pak se s rodinou přesunula do Česka, má dvojí občanství. Reprezentovat se rozhodla Česko, v jehož dresu se představí i na mistrovství Evropy. Poslední víkend před odletem do Curychu si ale zpestří cestovatelským dobrodružstvím.

Ve středu letěla do Helsinek, ve čtvrtek absolvovala čtyřhodinovou cestu vlakem do Kuopia. „V pátek v šest hodin běžím, v sobotu se probudím a jdu na vlak. Čtyři hodiny do Helsinek, dvě v letadle do Prahy a pak další tři do Ostravy. Snad to tam stihnu do půlnoci,“ věří.

Nezopakuje stejnou chybu

V neděli poběží v 14.20 na vítkovickém stadiónu, kde získala svůj první domácí dorostenecký titul a letos se blýskla při Zlaté tretře časem 5:42,71, jenž je rekordem na 2000 m českým i finským.

„Pokud by se ale po finském mistrovství objevily nějaké obtíže, asi bych český vypustila. Neudělám stejnou chybu podruhé,“ říká s odkazem na loňský rok, kdy bylo mistrovství republiky v Táboře jejím posledním startem sezóny, neboť si přetrhla šlachu v chodidle.

„V půlce závodu na pět kilometrů mě začala bolet ploska. Měla jsem velký náskok, tak jsem chtěla doběhnout, ale na poslední stovce jsem ucítila ránu, jako bych stoupla na kámen,“ vybavuje si.

Reklama

Související témata: