Hlavní obsah

Svobodová už chce sezónu doklepat. Český dres ji ale umí nabudit k velkým výkonům

Ostrava

Mistrovství Evropy nevyhlíží s přehnaným nadšením, vývoj sezóny neodpovídá jejím představám. Přesto česká rekordmanka Jiřina Svobodová bude v Curychu patřit do okruhu favoritek tyčkařské soutěže, velké závody totiž zvládá.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tyčkařka Jiřina Svobodová na mistrovství republiky v Ostravě.

Článek

Během sezóny ji při trénincích brzdil psychický blok, nedařilo se jí odrážet ke skokům. „Teď už je pryč, ale nemám z tréninků a závodů tolik naskákáno, často jsem pokusy probíhala nebo nezaložila,“ připomněla třeba Pražskou tyčku nebo Diamantovou ligu v Monaku, odkud se vracela bez úspěšného pokusu.

„Letos už to asi úplně nejlepší nebude. Sezónu nějak doklepu a už se těším na přípravu na halu,“ plánuje 28letá tyčkařka.

Nemluví o obhajobě ani medaili

Jenže „doklepat“ musí sezónu včetně jejího vrcholu. „Teď se nic změnit nedá. Letos nemám takovou formu, abych mohla říct, že si jedu pro medaili,“ hlásí. S výkonem 460 cm z německého Braunschweigu jí patří v evropských tabulkách šesté místo.

V Curychu přitom bude v roli obhájkyně zlata, které vybojovala před dvěma lety při deštivém helsinském finále.

„Ale tohle si nějak nepřipouštím, každá sezóna je svým způsobem jiná. V hale jsem byla druhá na mistrovství světa a teď se trápím na 450 centimetrech,“ připomněla po víkendovém mistrovství republiky v Ostravě, kde právě tímto výkonem zvítězila. „Do Curychu jedu s tím, že bych chtěla postoupit do finále a v něm už je to otevřené,“ tuší.

Jméno si ještě nezmění

Právě na reprezentačních akcích Svobodová vždy ze sebe dokázala vydolovat maximum. Ať už v Helsinkách, letos v hale v Sopotech či naposledy právě v Braunschweigu při evropském šampionátu družstev. Do finále postupuje se železnou pravidelností.

„Je pravda, že mi někdo nedávno řekl, že když si na sebe vezmu reprezentační dres, nemá strach, že by to nedopadlo dobře. Tak snad to teď dopadne dobře a budu mít ze skákání dobrý pocit,“ věří.

I v Curychu se ještě představí pod jménem Svobodová, byť se po rozvodu s překážkářem Petrem Svobodou hodlá vrátit k dívčímu příjmení Ptáčníková. „Byly by problémy s letenkami i pasem, tak jsem si řekla, že tuhle sezónu už dokončím takhle,“ dodala na vysvětlenou.

Reklama

Související témata: