Hlavní obsah

Melich hledal loňskou formu i u videa. Technika zatím drží na čestné slovo, říká

Turnov/Praha

Stejně jako před loňským světovým šampionátem Lukáš Melich o medaili nemluví. Jenže zatímco vloni se nechtěl vystavovat zvýšenému tlaku, letos před cestou na mistrovství Evropy do Curychu si uvědomuje, že jeho výkonnost za nejužší elitou zaostává. „Mluvit o medaili by bylo troufalé, mým cílem je postup do finále,“ uznává třiatřicetiletý kladivář.

Foto: Jan Kucharčík

Letošní výkony kladiváře Lukáše Melicha příliš netěší.

Článek

Vloni prožil sezónu snů. Kladivo mu opakovaně létalo za hranici 80 metrů, v Moskvě vybojoval světový bronz, na stupně vítězů se prosadil také v hodnocení celoročního kladivářského seriálu a v domácí anketě Atlet roku.

Jenže letos mu v evropských tabulkách patří až 24. místo díky výkonu 75,89 m z květnového mítinku v Halle. To byl jediný závod, kde překonal potřebný limit pro evropský šampionát.

Přijímač neuškodil

„Bavil jsem se o tom s hodně lidmi, s trenérem i psycholožkou. Ale od olympiády jsem měl perfektní sezónu a půl, v Moskvě to vygradovalo. A na tohle období se hodně těžko navazuje,“ uvědomuje si.

Na podzim využil šance, která se nabízí nejúspěšnějším sportovcům v dresu Dukly a absolvoval vojenský přijímač. „Roční tréninkový cyklus se tím trošku narušil, ale nemyslím, že by to mělo na letošní výkonnost zásadní vliv,“ tvrdí.

První polovinu letošní sezóny se ale výkonnostně hodně trápil. „Člověk tápe, hledá, co jak změnit. Studovali jsme video, i hody z loňského roku a člověk se snažil přizpůsobit, což šlo někdy víc, jindy méně,“ přiznává.

Důležitější roky přijdou

Po dlouhém soustředění v Nymburce už cítil náznaky zlepšení. „Technika pořád není ustálená jako vloni, je trochu na čestné slovo, ale aspoň už každý hod nevypadá jinak,“ těší ho.

Nepříliš vydařenými závody se však přehnaně nestresoval. „Lidé kolem mě to řešili, ale když něco nejde, nemá cenu to lámat přes koleno,“ vypráví.

„Nechci mistrovství Evropy podceňovat, ale co si budeme povídat, v dalších letech přijdou mistrovství světa a olympiáda a to jsou prestižnější závody,“ uvědomuje si Melich. „Takže pro mě bude důležité, abych se na podzim zase těšil do tréninku,“ dodává svěřenec Dušana Krále.

Reklama