Hlavní obsah

Nenápadný český trumf? Pro Klučinovou jsou řeči o medaili tabu

Michal OsobaPrávo

Je možná trochu nenápadným trumfem české atletické výpravy pro evropský šampionát v Curychu. Jenže už jen pohled na startovní listinu soutěže sedmibojařek prokazuje, že Eliška Klučinová dorostla v jednu z medailových kandidátek. Lepší výkon než šestadvacetiletá svěřenkyně Františka Ptáčníka při svém českém rekordu 6460 bodů předvedly z přihlášených vícebojařek letos už jen Nizozemka Nadine Broersenová a Belgičanka Nafissatou Thiamová.

Foto: Jan Kucharčík

Vícebojařka Eliška Klučinová při výškařské soutěži.

Článek
Fotogalerie

Letos nejúspěšnější sedmibojařka Katarina Johnsonová-Thompsonová kvůli zranění do Cuychu nejede, druhá v tabulkách Dafne Schippersová dala přednost sprintům. Klučinová se přesto v prognózách drží při zdi.

„Samozřejmě bych na medaili ráda zaútočila, ale pořád si myslím, že bude dost vysoko,“ říká skromně svěřenkyně Františka Ptáčníka. Ostatně už při mítinku v Kladně tvrdila, že nemá ráda tlučhuby, kteří vyhlašují velké cíle a pak je nenaplní.

Přebíhání ji bavilo

Vodítkem může být aktuální forma, kterou testovala při víkendovém mistrovství republiky. V Ostravě zvládla čtyři disciplíny, z toho dvě souběžně, když přebíhala z dálky na výšku a zpět. „Pro výkon je asi lepší, když se člověk může soustředit na jednu disciplínu, ale tohle byla větší sranda,“ usmívala se. Z dálky si odvezla mistrovský titul, ve výšce byla stříbrna.

„Já se chtěla soustředit jen na výšku, ale po sobotních překážkách, které jsem běžela katastrofálně, jsem si říkala, že neděli pojmu jako trénink. Bylo to hektičtější, ale výkony nebyly tak špatné,“ zhodnotila 606 cm v dálce a 184 cm ve výšce. „A o těch deset dnů později to může být ještě lepší,“ věří.

Do Curychu se nominovala i ve výšce, ale na stadiónu Letzigrund dvojboj v plánu nemá. Výškařská kvalifikace se totiž kryje s druhým dnem sedmiboje. „Leda bych překážky běžela jako v Ostravě, pak bych si možná šla skočit, ale snad to bude bez problémů,“ usmívá se.

Snad dorazí i přítel

Před sedmi lety se Klučinová stala juniorskou vicemistryní Evropy, od té doby její výkonnost přes četné zdravotní peripetie nadále roste. Loňské sedmé místo na mistrovství světa v Moskvě bylo dosavadním vrcholem kariéry usměvavé vícebojařky, která už třikrát v Kladně dostáhla na český rekord.

A alespoň částečné domácí prostředí by jí v Curychu měl vytvořit její přítel. „Vypadá to nadějně, jen ještě nesehnal lístek. Pořád to odkládá, tak snad ho ještě sežene,“ věří Klučinová.

Reklama

Související témata: