Hlavní obsah

Uber v tréninku a méně posiluj, řekli jí doktoři. Přesto Škrobáková zrychlila

Ostrava

Musíte se víc omezovat v tréninku, v posilovně uberte. Spíše než rady to byla důrazná doporučení, která si Lucie Škrobáková vyslechla od lékařů. Potíže se zády ji letos radikálně donutily změnit přípravu. Ale jak ukázalo víkendové mistrovství republiky, na němž dlouholetá česká jednička na 100 m překážek o setinu prolomila hranici 13 sekund, nemusí být tréninková omezení nutně na škodu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lucie Škrobáková (uprostřed) na trati závodu 100 m překážek.

Článek

Ještě začátkem července byl jejím letošním maximem výkon 13,25 s. Žádný progres nepřicházel, dvaatřicetiletá česká rekordmanka byla zvyklá na výrazně kvalitnější časy. „Běhala jsem špatně a nevěděla proč. Měla jsem natrénováno, nevěděla jsem, co se děje,“ přiznávala Škrobáková. Odpověď jí dalo až důkladnější lékařské vyšetření.

Nález ukázal vyhřezlou plotýnku. „Neudělala jsem si to při závodě, je to nevratné. Nechci to dramatizovat, takový problém má osmdesát procent lidí, akorát se mi pak skřípe sedací nerv, což je znát na zadní straně stehen. Běhám naplno, ale projeví se jen 80 procent energie,“ líčí.

Operaci hned zamítla

Od lékařů dostala za úkol pravidelná cvičení a úpravu tréninkového režimu. „Místo deseti náběhů na překážku smím za trénink třeba jen čtyři, v posilovně můžu cvičit s váhami o 30 procent pod osobní rekord, víc ne,“ říká Škrobáková. Variantu operace rychle zamítla. „Ta mi za to nestojí, to bych radši skončila,“ přiznává halová vicemistryně Evropy z roku 2009.

Vystoupení na mistrovství republiky v Ostravě jí ale dodalo optimismus do další kariéry. „Já už si říkala, že kdyby mi to neběhalo, po halovém mistrovství Evropy v Praze bych to zabalila. Nemělo by smysl se trápit s časy 13,20 venku a 8,20 v hale,“ přiznává.

Do Curychu na mistrovství Evropy v neděli odletí s nadějí na další zlepšení. „Venku jsem ve finále ještě nikdy nebyla,“ naznačuje svůj tajný sen. Jenže pod 13 sekund už letos běželo i jejích 18 soupeřek. „Forma by měla přijít v Curychu. A kdyby se mi podařilo běžet kolem 12,85, nic není nemožné,“ věří Škrobáková.

Reklama