Hlavní obsah

Nad českými siláky žasnul i americký mistr světa

Curych

Ani oštěp, ani desetiboj. Disciplínou s nejvyšším počtem českých špičkových závodníků je nyní mužská koule. Jen v ní nestačil ani splněný limit k cestě na mistrovství Evropy.

Foto: Jan Kucharčík

Trojice aktuálně nejlepších českých koulařů na snímku z mistrovství republiky v Ostravě: zleva Tomáš Staněk, Jan Marcell a Ladislav Prášil.

Článek

Martinu Staškovi patří v redukovaných evropských tabulkách 16. místo. Přesto do Curychu nejel. Ještě lepší výkonnost letos prokázalo trio Jan Marcell, Tomáš Staněk a Ladislav Prášil. Právě v jejich disciplíně se na stadiónu Letzigrund bude v úterý večer bojovat o první medaile.

Finále základním cílem

Už vloni čeští siláci ohromili na mistrovství světa v Moskvě, když kompletní trio postoupilo do finále. A i když z této sestavy je v Curychu jen Prášil, postup z dopolední kvalifikace je pro všechny tím základním cílem.

„Bylo by fajn, kdybychom se tam večer sešli všichni tři,“ připouští Staněk. „Ale musíme se pořádně nabudit už ráno. Nedovedu si představit, že bych tam jen tak šel předpažit 20,10 a jel zpátky na hotel,“ usmívá se.

Na otázku, proč koule v Česku zažívá výkonnostní boom, sami těžko hledají odpověď. „Je to záhada,“ připouští Prášil. „Ale jak jsme tu minimálně čtyři na vyšší úrovni, dokážeme se líp vyhecovat,“ kvituje. Na souboje s elitní konkurencí tak navíc nemusí do zahraničí, špičkové souboje můžou předvádět i na domácích mítincích. „To je velká výhoda,“ přikyvuje Marcell.

Dochází i na sázky

Výkonnost českých koulařů ostatně vzbudila odezvu i v zahraničí. Třeba u Američanů. „Cantwell říkal, že čuměl, jak jsme byli v Moskvě tři Češi ve finále,“ hlásí Prášil. Christian Cantwell je mistrem světa z Berlína 2009. „I Poláci teď oceňovali, že jsme letos hodili tři za 20,50, a to není zrovna málo,“ říká bronzový medailista z loňského halového ME.

Zatímco zkušenější Marcell se připravuje pod vedením Josefa Šilhavého, mladíci Prášil se Staňkem se chystají ve skupině bývalého úspěšného koulaře Petra Stehlíka. „Taháme se nahoru navzájem, tím to jde rychleji,“ pochvaluje si Staněk.

Často dochází i na sázky. „Já už dlužím piv,“ směje se Prášil. „Většinou jsou to ale jen takové sázky, aby se člověk nahecoval, často pak ani nedojde na jejich plnění,“ přiznává Staněk.

Čeští koulaři na mistrovství Evropy
Jan Marcell (letos 20,93 m)
narozen 4. 6. 1985 v Brně
vicemistr Evropy do 23 let v roce 2007 v disku
před dvěma lety si přetrhal vazy v koleni, podstoupil dvě operace
Ladislav Prášil  (20,56 m)
narozen 17. 5. 1990 ve Šternberku
pátý na mistrovství světa 2013
než se začal věnovat atletice, hrával hokej
Tomáš Staněk (20,93 m)
narozen 13. 6. 1991 v Praze
pátý na ME do 23 let 2013
letos dokončil bakalářská studia na České zemědělské univerzitě

Reklama

Související témata: