Hlavní obsah

K medaili mu pomohla hypnóza. Člověk musí věřit, i kdyby to nefungovalo, říká Kudlička

Curych

Začal navštěvovat psycholožku a za pár týdnů dosáhl na halovém MS v Sopotech na první velkou medaili. Není divu, že i tyčkař Jan Kudlička si rozšíření realizačního týmu atletů pochvaluje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Jan Kudlička.

Článek

Vítáte, že členem české výpravy je také psycholožka Zdeňka Sládečková?

Určitě, sám jsem její klient. Už před halovým mistrovstvím světa jsem ji začal navštěvovat a bylo to jedině dobře. Není žádnou raritou, že je tu s námi, vždyť s nějakými reprezentacemi jezdí i na soustředění. Je to jedině ku prospěchu věci.

Jak často za ní docházíte?

Před těmi Sopotami docela často, snažil jsem se jednou týdně, a když to šlo, tak třeba i dvakrát. Teď jsem to trochu lajdal, ale týden před odletem jsem za ní také byl.

Může vám pomoct i přímo tady v Curychu?

Máme naplánované sezení před kvalifikací i finále, mám s tím dobré zkušenosti. Může nás to posunout a přiblížit ještě víc profesionálnímu přístupu, obzvlášť v technických disciplínách.

Kdy vás napadlo se s paní Sládečkovou spojit?

Potkali jsme se vloni na Atletovi roku, pak začala komunikovat s trenérem. Řekli jsme si, že to zkusíme, tak jsem ji začal navštěvovat. Snažila se mě i hypnotizovat a pak z toho byla medaile v hale. Neříkám, že to bylo tím, ale ty maličkosti se na velkém šampionátu posčítají a udělají velký kus.

Měl jste k psychologii hned důvěru, nebo jste si k ní musel hledat cestu postupně?

Musíte věřit, i kdyby to nefungovalo. Ale ono je to sezení obecně příjemné, s někým pokecat, postěžovat si…

Hypnózy jste se neobával?

Ne, prostě člověk usne a najednou se vzbudí. (úsměv) Já tam začal chodit, protože se mi nedařilo měnit techniku a paní psycholožka komunikovala s trenérem, který jí řekl, co bychom potřebovali změnit. A ona se mi to snažila dostat do hlavy tímto způsobem.

Reklama