Hlavní obsah

Brož běžel nejrychleji v sezóně a postupem odměnil svůj turnovský fanclub

Curych

Svůj zatím nejlepší závod sezóny si schoval na pravý okamžik. Nejlepší český čtvrtkař překážkář Michal Brož letos poprvé prolomil hranici 50 sekund a výkonem 49,90 s přímo postoupil do středečního semifinále.

Foto: Jan Kucharčík

Překážkář Michal Brož v rozběhu na mistrovství Evropy v Curychu.

Článek

Takhle jste si představoval pro vás ideální scénář rozběhu?

Něco jsem měl v hlavě, ale na rozcvičení jsem si zkoušel čtyři překážky a skoro k nim nemohl doběhnout, to bylo šílené. A celou cestu sem i ve svolavatelně jsem se snažil dát hlavu dohromady, abych s tím něco udělal, protože cítím, že tady mám velkou podporu ve fanoušcích, tak jsem je nechtěl zklamat. Jsem rád, že z toho vyšel postup a super čas z druhé dráhy.

Jak početný fan club tu máte?

Asi dva tři lidi, ale ti nejdůležitější. Přijeli přímo z Turnova za mnou a Adamem Helceletem, který je také odtamtud. A držíme jako tým i celá reprezentace.

Když jste se před závodem díval na startovní listinu, troufal jste si na některé ze čtyř přímo postupových míst?

Říkal jsem si, že nemůžu sázet na to, jestli se poběží rychle. Ve druhé dráze jsem ještě na třináct kroků do páté překážky neběžel, tenhle rytmus běhám teď posledních čtrnáct dnů. Byla to pro mě novinka, do poslední chvíle, kdy jsem zaklekl do bloků, jsem nevěděl, na kolik poběžím. Nechal jsem to, jak se budu cítit po startu.

Trenér Dalibor Kupka tu s vámi není, radil vám před závodem na dálku?

Něco málo jsme probrali. Právě říkal, jestli není na zvážení běžet na čtrnáct kroků, protože druhá dráha je na těch třináct hrozná. Jsme v kontaktu, ale paní Blažková se tu o mě stará, což je super. A přijel i pan Habásko z Prahy, který trénuje Lucku Koudelovou, tak mi může něco změřit a poradit, protože byl sám překážkář. Ale ten samotný závod už je stejně jen na mně.

Cílem pro semifinále bude zkusit posunout váš loňský osobní rekord 49,78?

Určitě. Bude záležet, jakou chytnu dráhu, byla by super co možná nejvyšší. Věřím, že ve středu poběžím líp, po rozbězích z člověka spadne nervozita. Věřím, že se zlepším.

Reklama

Související témata: