Hlavní obsah

Dvořák má poslední šanci splnit limit na MS

Michal OsobaPrávo

Teď anebo nikdy. Tomáš Dvořák má před sebou poslední šanci kvalifikovat se na atletické mistrovství světa v Helsinkách. O víkendu hostí Evropský pohár ve vícebojích finské Jyväskylä a trojnásobný mistr světa potřebuje dosáhnout 8050 bodů. Bude to jeho čtvrtý letošní pokus.

Foto: www.celebrity.cz

Desetibojař Tomáš Dvořák.

Článek

V italském Salu zůstal za potřebným bodovým součtem o tři sta bodů, na prestižním mítinku v Götzisu nedokončil první den, totéž se mu stalo na mistrovství republiky v Houštce. Důvod? Zranění v oblasti třísel, přesná diagnóza neznámá. Zdravotní problém se nepodařilo vyřešit ani do odletu na Evropský pohár.

"Cítím se lépe než před týdnem, ale stoprocentní to rozhodně není," hodnotí svůj zdravotní stav. Co mu tedy dává naději, že jeho útok na limit dopadne lépe než před dvěma týdny v Houštce? "Počasí a rozumnější startovací zařízení," říká. Právě opakované starty na mistrovství republiky jeho noze vůbec nepomohly. Limity se dají plnit až do 24. července, ale Dvořák ví, že Evropský pohár je jeho poslední šancí.

"Pak sice ještě nějaké závody jsou, ale já to beru jako poslední možnost," přiznává. Ve Finsku nebude mít vůbec špatné soupeře, utkají se s ním i Šebrleho tréninkový partner Zsivóczky z Maďarska nebo Holanďan Warners. Vedle Dvořáka by tahounem týmu měl být mistr republiky Josef Karas. "Cítím se dobře, zlepšil jsem si osobní rekord na překážkách," libuje si navrátilec z Kanady. Výpravu doplňuje český vicemistr Kohout a bronzový Krejčíř, jenž nahradil znovu zraněného Rybu.

Ženský výběr tvoří první čtyři z mistrovství republiky Kostnerová, Burešová, Šindelářová a vítězná Michaela Hejnová. "Limit na MS bych ráda zkusila, ale po dubnovém tréninkovém výpadku jsem připravena, že to vyjít nemusí," říká olympionička z Atén. V soutěži se představí i nejlepší sedmibojařka světa Carolina Klüftová.

Reklama