Hlavní obsah

Kouč Sýkora vymění Vary za Magnitogorsk

KARLOVY VARY

Trenér hokejistů Karlových Varů Marek Sýkora změní působiště. Čtyřiapadesátiletý kouč se chystá na své první zahraniční angažmá, o služby zkušeného trenéra projevil zájem ruský Magnitogorsk. Na karlovarské lavičce Sýkoru zřejmě vystřídá Miloslav Hořava, který letos vedl Znojmo.

Foto: Archiv

Trenér Marek Sýkora míří z Karlových Varů do ruského Magnitogorsku.

Článek

Vedení západočeského klubu se s ruskou stranou poměrně rychle domluvilo na podmínkách smlouvy. Jediným problémem byl stále platný Sýkorův kontrakt v Karlových Varech. Ten byl ale oficiálně zrušen.

"Nabídku jsem dostal poté, co Magnitogorsk vypadl v play off. Pro vedení to byl signál k výměně trenéra, který tam byl již dlouho," uvedl Sýkora. Se zástupci ruského klubu se setkal před čtrnácti dny v Moskvě a ti mu po dvou dnech řekli, že jej chtějí za každou cenu získat.

"Trochu mě to překvapilo," přiznal český kouč. V ruských mediích se totiž spekulovalo, že mužstvo převezme současný trenér finského národního týmu Hannu Aravirta či Ján Filc, jenž loni dovedl k titulu mistrů světa hokejisty Slovenska. Padlo i jméno někdejšího kouče českého národního výběru Josefa Augusty.

Metallurg chce zpět na vrchol

Nakonec však tým povede od příští sezóny Sýkora, jehož hlavním cílem bude dostat klub zpět na vrchol. Od roku 2001, kdy Metallurg naposledy vyhrál domácí ligu, mají totiž výsledky sestupnou tendenci.

"Z informací, které mi dali, to vypadá, že je tam generační problém. Mají staré hráče přes třicet let a mladíky. Chybí jim však střední generace," všiml si Sýkora.

V současné sestavě mužstvo v letech 1999 a 2000 vyhrálo i prestižní Evropskou ligu. Při svém druhém triumfu ve finále tehdy Magnitogorsk porazil pražskou Spartu.

Měl by s sebou přivést i české hráče

I díky tomu dostal Sýkora za úkol přivést si s sebou jednoho nebo dva české hráče. "Nikoho konkrétního ale zatím vybraného nemám. Je to také dost složité, protože se musí jednat o kvalitního hráče pokud možno z reprezentace," podotkl trenér.

Již nyní mu prý volají agenti a nabízejí své chráněnce. Jasněji bude ale až ve druhé polovině června, kdy Sýkora do Ruska odletí na zahájení letní přípravy před nadcházející sezónou.

Sýkora se stane čtvrtým českým trenérem, jenž vyzkouší angažmá v ruské superlize. Nejúspěšnějším z nich je zatím Vladimír Vůjtek, který získal s Jaroslavlí dvakrát titul. V Omsku působí dvojice Ivan Hlinka, Radim Rulík.

Přestože s Rulíkem Sýkora dlouhou dobu spolupracoval, nabídku Magnitogorsku spolu nekonzultovali. "Až se vrátím, určitě si zavoláme a vše probereme. Řekne mi, jak to tam chodí," ujistil Sýkora.

Nejvážnějším kandidátem Hořava

Na lavičku Karlových Varů zřejmě zamíří trenér Miloslav Hořava. Západočeský klub mu nabídl dvouletou smlouvu, kterou by měl mistr světa z roku 1985 do pátku podepsat. Jedenačtyřicetiletý Hořava v letošním ročníku působil jako trenér Znojma.

"Pan Hořava je pro nás kandidát číslo jedna," uvedl na dnešní tiskové konferenci na adresu bývalého obránce Karlových Varů prezident klubu Ladislav Trubač. "Přesné znění smlouvy dolaďujeme a do pátku by vše mělo být podepsané, abychom jej v úterý 22. dubna mohli představit hráčům na prvním tréninku před příští sezonou," dodal.

Reklama

Související témata: