Hlavní obsah

Špotáková slavila zlato s Janečkem v náručí. Ale moc se mu tady nelíbilo, všimla si

Curych

Všechny blízké měla Barbora Špotáková při svém zlatém curyšském závodě u sebe. Vedle trenéra Jana Železného seděl na tribuně i její přítel Lukáš Novotný a jejich roční syn Janek. Pravda, na kulisu stadiónu Letzigrund si zvykal složitě, což neuniklo ani samotné oštěpařce.

Foto: Phil Noble, Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková slaví zlato i se synem Jankem.

Článek

„Moc se mu tady nelíbilo, ještě do toho Janeček brečel, což mě docela rozhodilo,“ přiznávala po finále. Její přítel tak na chvíli syna vzal na procházku do útrob stadiónu, aby ho utišil. „Trochu si pobrečel, ale to mu neuškodí. Má maminku mistryni Evropy a jednou bude rád, že tu byl, až mu to řekneme,“ usmívala se.

Věřila jí i Obergföllová

Po posledním pokusu soutěže byl Janek jedním z prvních gratulantů. Špotáková sundala z hlavy šátek a hned mířila za svými nejbližšími. Lukáš jí předal syna do ruky a šťastnou maminku kropily blesky fotoaparátů.

Už před startem finále byste těžko na stadiónu hledali někoho, kdo by nevěřil ve vítězství Barbory Špotákové.

Dokonce ani její rivalka z většiny velkých závodů Christina Obergföllová, která si vybírá mateřskou pauzu, nepochybovala: „Myslím, že Špotáková vyhraje, Linda Stahlová bude druhá a třetí místo je velmi otevřené, tam se snad prosadí konečně někdo z mladých. Ale zlato pro Česko je podle mě jasné,“ prokázala vcelku dobrý odhad, byť Stahlová skončila až třetí za srbskou senzací Tatjanou Jelačovou.

V hledišti Letzigrundu seděla se svým měsíčním synem Marlonem, závodícím oštěpařkám nikterak nezáviděla. „Já si to tady užívám. Mám tu teď jiné štěstí a za rok budu zpátky,“ slibovala Obergföllová.

Železný byl nervózní

Špotákové kouč Jan Železný prožíval větší nervy. Dopoledne mu v kvalifikaci házeli tři svěřenci, poté ve finále jeho hvězdná svěřenkyně. „Ani jsem Báru nestihl na rozcvičení, jak je tu debilní časový pořad,“ posteskl si kouč.

Ale po zlatém finále už netajil úlevu z toho, že Špotáková dosáhla na zlato, které mu v bohaté sbírce chybí. „Ale bylo to hodně vydřené. Musela ze sebe dostat všechno. Důležitý moment byl, když ji přehodila ta Srbka, to přece není holka, která by měla Báru porazit,“ komentoval finálový závod trojnásobný olympijský vítěz. „Byl jsem nervózní, protože bylo vidět, že to není ono, nejede jí to,“ přiznal.

Reklama

Související témata: