Hlavní obsah

Dvě diskařky ve finále? Fantastické, pomůžeme si, těší se Staňková

Curych

Obě byly na velké seniorské akci podruhé v životě, papírové předpoklady je neřadily mezi adeptky finálové dvanáctky. Jenže diskařky Jitka Kubelová a Eliška Staňková senzačně proklouzly do elitního tuctu a v sobotu si zahází ve finále.

Foto: Jan Kucharčík

Radost diskařky Elišky Staňkové po postupu do finále mistrovství Evropy.

Článek

Ani koulařů či oštěpařům, kteří do Curychu cestovali s většími ambicemi, se nepovedlo dostat do finále alespoň ve dvou. Až nástupkyním olympijské medailistky Věry Cechlové se podařil parádní kousek. „Je fantastické, že tam jsme obě, jsem moc ráda,“ radovala se Staňková.

Ostatní plavaly víc

Každá Češka byla v jiné kvalifikační skupině a každá měla trochu jiné podmínky. Kubelová házela chvílemi v prudkém lijáku a zapsala si výkon 53,82 m. „Jsem docela spokojená, co jsem za těchto podmínek předvedla. Technika to nezvládla, ale ostatní v tom kruhu plavaly snad ještě víc,“ popisovala třiadvacetiletá svěřenkyně Josefa Šilhavého.

Když ale odcházela z plochy, příliš nevěřila, že by její výkon mohl stačit, i proto, že se počasí umoudřovalo. „Byla bych samozřejmě ráda, kdybych měla šanci si tu ještě zaházet, ale druhá skupina je silnější,“ tušila. Nakonec dvanácté místo uhájila o 22 centimetrů.

Devětadvacetiletá Staňková si svůj nejlepší hod nechala na třetí pokus, který poslala na 55,79 m. A radost z ní přímo sršela. „Je to super, jsem moc ráda,“ vyprávěla.

Ve finále chce do osmičky

Změna počasí ji zaskočila jen na chvíli. „Měla jsme boty na mokro a nechtěla jsme si je přezouvat. Možná kdybych si je přezula dřív, tak hodím dál už v dřívějších pokusech, ale je to poučení pro finále,“ uvažovala.

Mezi elitu prošla z devátého místa, ve finále by nejradši absolvovala všech šest pokusů. „Když jsem viděla, kolik holky házely, mám i na osmičku. Ale bude důležitá hlava,“ ví Staňková.

V sobotu si vyzkouší první velké finále na zaplněném Letzigrundu, ale díky účasti Kubelové si bude připadat tak trochu jako v Praze. „My spolu trénujeme ve Stromovce, pomůžeme si i tady na stadiónu, podpoříme se,“ těší se.

Reklama