Hlavní obsah

Rychlá dráha ničí atletům na ME hřebíky i nohy

Curych

Superrychlá dráha na stadiónu Letzigrund zatím atletům způsobuje vedle radosti z dobrých časů i vrásky. A některým dokonce bolestnější vzpomínky. „Dneska jen jeden, minule šest,“ ukazovala novinářům zohýbané hřeby svých treter překážkářka Denisa Rosolová. „Já tu prostě trhám tartan,“ vtipkovala.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Denisa Rosolová po skončení rozběhu závodu na 400 metrů překážek

Článek

Obvykle si hřebíky nemění, až pak s celými tretrami. „Tady je poprvé musím měnit na každý běh,“ říká. Trpí i nohy. „Já běhám naštěstí jen jedno kolo, ale když jsem slyšela, jak dopadla Lucka Sekanová, klobouk dolů, že to doběhla, když měla otlačené nohy až do masa,“ ocenila svoji vytrvaleckou parťačku.

Jako když se zabodne šíp

„Atleti byli upozorněni, že na tu dráhu se doporučují jehlové hřebíky. Druhá věc je, že potom tady byly dodány takové, které se ohnou ve vánku,“ líčil s nadsázkou šéftrenér Tomáš Dvořák. „Peťan Svoboda před finále nedělal nic jiného, než že přemontovával hřebíky. Další, kteří budou ještě závodit, je teprve shání,“ říkal.

Hřebíky na své finále vymění i oštěpař Vítězslav Veselý. „Mám trochu větší, které se zaboří do povrchu, potřebuju ty s tupější špičkou,“ vysvětluje. „Víťa má dvanáctimilimetrové krafáky a na té měkké vrstvě leží další supertvrdá. Jako když máte šíp, který zabodnete do těla a on má zpětné zoubky, které nejdou vytáhnout,“ přibližoval Dvořák.

Reklama