Hlavní obsah

Z evropské špičky na dno a zpět aneb 41 měsíců překážkáře Svobody

Curych

Halové mistrovství Evropy v Paříži v roce 2011 a kontinentální šampionát v Curychu 2014 dělilo skoro tři a půl roku. Pro překážkáře Petra Svobodu to bylo 41 měsíců, během nichž si sáhl na dno a pak se vrátil do špičky. Jaká byla jeho cesta k pátému místu v Evropě?

Foto: Jan Kucharčík

Šťastný překážkář Petr Svoboda na mistrovství Evropy v Curychu.

Článek

BŘEZEN 2011. Svoboda se stal halovým mistrem Evropy. V Paříži vyhrál 60 m př. v čase 7,49 s a zůstal v sezóně neporažen. „Bomba, mám první velkou medaili,“ jásal.

KVĚTEN 2011. Při soustředění na Kanárských ostrovech se zranil a musel odjet domů kvůli bolesti chodidla levé nohy. S natrženou šlachou měl být mimo hru podle prvních odhadů zhruba pět týdnů.

ŘÍJEN 2011. Vrátil se k tréninku. „Zase jsem zdravý,“ nadšeně vykládal poté, co musel vynechat mistrovství světa. Ale radost byla předčasná.

LEDEN 2012. Zlobí ho zánět v achillovce, rozhodne se pro operaci v České Lípě. Vynechává halovou sezónu, ale věří, že olympiádu stihne

KVĚTEN 2012. Po operaci stále neběhá, pomalu se loučí s evropským šampionátem v Helsinkách i londýnskou olympiádou.

ŘÍJEN 2012. Na šumavském Zadově si při honosné svatbě bere tyčkařku Jiřinu Ptáčníkovou, čerstvou mistryni Evropy.

PROSINEC 2012. Zdravotní potíže neustupují, nepomohla ani druhá operace achillovky, Svobodu začíná léčit věhlasný německý lékař Müller-Wohlfahrt.

LEDEN 2013. Během léčby se dostala do nohy infekce, Svobodovi dokonce hrozila amputace.

ZÁŘÍ 2013. Překážkář oznamuje, že končí kariéru. „Ztratil jsem schopnost se zdravím bojovat,“ vysvětluje. Rychle však své rozhodnutí přehodnocuje a chce se pokusit o návrat.

LEDEN 2014. Po třech letech souvisleji trénuje a pomýšlí na první starty, do halové sezóny ho ale ještě nepustí bolest pravé achillovky. Připravit se chce až na letní sezónu.

ČERVEN 2014. Svoboda poprvé od zranění běží závod, při Pražských přeborech na Julisce časem 14,27 s zaostal sekundu za svým českým rekordem. S manželkou Jiřinou se rozvádí.

ČERVENEC 2014. Na mítinku v Táboře splnil výkonem 13,74 s limit pro mistrovství Evropy. „To je můj další splněný životní sen po třech a půl letech beznaděje a řečí, že už na to nikdy nemám. Nebojoval jsem marně,“ vykládá.

SRPEN 2014. Vyhrál mistrovství republiky, v Curychu se na evropském šampionátu probil časem 13,39 s až do finále, kde doběhl výkonem 13,63 s pátý. „To je comeback snů,“ rozplývá se. „A páté místo? To je třešnička na dortu,“ libuje si Svoboda „Peťan je pro mě vítěz,“ smeká před ním i šéftrenér Tomáš Dvořák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články